coronavirus-g86151c1fa_1920.jpg

Pismo NIJZ OE Novo mesto: Naša moč v epidemiji

datum: 14. 12. 2021

Novomeška izpostava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na občane naslovila pismo o okužbah z virusom COVID-19 in kako se proti njim boriti.

"Epidemija okužb z virusom SARS-COV-2 je še močno razširjena, vsakdo je vsakodnevno v stiku s kar nekaj ljudmi, ki so kužni, tega se moramo zavedati. Če smo dovzetni za okužbo, imamo zelo veliko možnosti, da se okužimo in virus širimo naprej.

Žal v epidemiji nimamo enega ukrepa, s katerim bi lahko onemogočili virus, ali povedano po kirurško, nimamo noža, ki bi izrezal virus iz družbe.

Zato vsaka izmed ovir, ki jo nastavimo virusu na poti širjenja (maske, vzdrževanje razdalje oz. mehurčka, zračenje, testiranje, higiena rok, izolacija in karantena ter cepljenje) pomembno prispeva k omejevanju širjenja virusa. Še enkrat, posamezen ukrep ne zadostuje, pomemben je seštevek – upoštevati jih moramo čim več, izvajati jih mora večina oseb.  

V prihajajočih tednih je tako izjemnega pomena, da se izogibamo druženjem z večjim številom ljudi, množičnim prireditvam in tako zmanjšamo možnost okužbe. V primeru pojava simptomov prehladnega obolenja ostanimo doma in čimprej opravimo testiranje. Bolniki s potrjenim PCR testom za covid morajo upoštevati navodila za izolacijo, osebe, ki so bile z njimi v stiku, pa navodila za karanteno. Čim manj se zadržujmo v gneči, zaprtih prostorih, te pogosto zračimo. Maske so še vedno zelo potrebne. Zavedajmo se, zelo učinkovite so pri preprečevanju širjenja kapljic, ki prihajajo iz ust in nosu. Seveda, če se pravilno uporabljajo.

Zaupajmo znanosti in se odločimo za cepljenje proti proti covidu-19. Cepljenje je zagotovo najbolj varno in učinkovito sredstvo za izhod iz epidemije. Nespametno in preveč tvegano pa je namerno izpostavljanje virusu, kajti gre za virus, ki vdira v kri, deluje na žile in na živčevje. Ne nasedajmo napačnim informacijam ali le na videz strokovnim mnenjem. Nasprotovanje cepljenju namreč neposredno ogroža življenja tistih, ki se za cepljenje ne odločijo. Hkrati pa s tem omogočajo prosto pot širjenju, ustvarjanju novih mutacij virusa… Zdravstvo se mora tako ukvarjati z reševanjem ljudi, ki jim covid ne pusti dihati in bi brez ustrezne oskrbe umrli, za zdravljenje ostalih bolezni pa zmankuje časa in moči. Delovanje zdravstva je ogroženo, s tem pa tudi celotne družbe. Cepljenje sicer ne more preprečiti vseh obolenj, a je v primeru precepljene večine prebivalstva lažje izvedljiva zdravstvena oskrba za vse bolnike in vse bolezni.

Skrajni čas je, da ne mislimo le nase, ampak da ukrepamo po svojih močeh in prispevamo svoj delež k obvladovanju epidemije. Nihče od nas si ne želi nikakršnih omejitev, vsi hrepenimo po svobodi, odkritem nasmehu brez mask. A to je možno doseči le, če bomo sodelovali vsi. Prihodnost je v rokah nas vseh."

 

Strokovnjaki s področja nalezljivih bolezni NIJZ OE Novo mesto

nazaj