DSC_1047.jpg

Po tisočmetrskem spustu so župana obiskali novomeški jamarji

datum: 05. 11. 2021

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je včeraj, 4. novembra 2021, sprejel deset članov dolenjske ekipe, ki se je v preteklem mescu podala v Skalarjevo brezno na Kaninu in dosegla rekordno globino 1150 metrov. Naši soobčani, ki so bili del drznega jamarskega podviga, se bodo v prihodnje v jamo še spuščali, ciljajo pa tudi na umestitev jame med najgloblje na svetu.

V Skalarjevem breznu na Kaninu so Novomeščani in Brežičan dosegli globino 1150 metrov in izmerjenih 1300 metrov novih rovov, na 990 m pa so vzpostavili bivak, ki bo bistveno olajšal nadaljevanje raziskovanja. Vhod jame, ki je bila nekaj časa najgloblja jama Jugoslavije, se nahaja na skoraj 2400 m in ima zaradi tega potencial, da se prebije med najgloblje jame na svetu.

Igor Benko, predsednik Jamarske zveze Slovenije, Zdravko Bučar, predsednik Jamarskega kluba Novo mesto, člani Jamarskega kluba Novo mesto Klemen Mihalič, Anže Tomšič, Damijan Šinigoj, Mihael Rukše, Damijan Potrpin, Tomaž Grdin in Mitja Remih, ter Jure Tičar iz Jamarskega kluba Brežice so županu Gregorju Macedoniju predstavili spust v Skalarjevo brezno, ki je po njihovi zaslugi najnovejša tisočmetrska jama v Sloveniji, za svoj dosežek pa so prejeli tudi simbolična darila in županove čestitke.

 

Fotografije: Jamarski klub Novo mesto

nazaj