DSC_1587.jpg

»Dojenje naj bo sprejeto povsod«

datum: 26. 03. 2021

Na včerajšnji materinski dan smo na občini organizirali novinarsko konferenco, na kateri smo v sodelovanju z UNICEFOM Slovenija in Splošno bolnišnico Novo mesto predstavili projekt Dojenju prijazno mesto. Gre za nacionalni projekt, pri katerem sodelujejo štiri mesta, poleg Novega mesta še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec, na Mestni občini Novo mesto pa kot prvi v Sloveniji predstavljamo aktivnosti in cilje projekta, ki jih bomo ob pridobivanju naziva peljali v prihodnjih dveh letih.

Na novinarski konferenci je podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič izpostavila, da bomo skozi program Dojenju prijazno Novo mesto do konca avgusta 2022 na Mestni občini Novo mesto skupaj s partnerji Splošno bolnišnico Novo mesto, Zdravstvenim domom Novo mesto ter Dolenjskimi lekarnami izvajali aktivnosti predstavitvene, prilagoditvene, izobraževalne ter senzibilizacijske narave in ob sodelovanju s številnimi novomeškimi organizacijami dosegli višjo raven ozaveščenosti nosečnic, staršev ter splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja. »S tem želimo na eni strani zagotoviti čim višjo stopnjo informiranosti pri odločitvi za polno dojenje, na drugi strani pa vplivati na ozaveščenost javnosti o dobrobiti dojenja in zvišati raven strpnosti do hranjenja otrok na javnih mestih. Nihče izmed nas ne obeduje v toaletnih prostorih, zato je prav, da se ljudje zavedajo, da dojenje v javnosti ni sramotno temveč le osnovna potreba naših najmlajših soobčanov,« je izpostavila Sara Tomšič. Tako se bomo v Mestni občini Novo mesto potrudili, da v prihodnjih dveh letih spodbudimo čim več institucij, gostinskih ponudnikov in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje.

 

toddler-5921831_1920

Projekt, ki pravzaprav v takšnem obsegu orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti. Projekt pozdravljajo tudi gostje novinarske konference Andreja Tekauc Golob, dr. med., specialistka pediatrije in Mednarodna pooblaščena svetovalka za laktacijo (IBCLC), sicer predsednica UNICEF-ovega Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD), pred. Renata Vettorazzi, dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC, podpredsednica NOSD in Tatjana Pavlin, dr. med., specialistka pediatrije, IBCLC in predstojnica oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto.

DSC_1580

Tatjana Pavlin, dr. medicine je na novinarski konferenci predstavila stanje v Novem mestu na področju dojenja v zadnjih letih. »V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Oba naziva tudi uspešno vzdržujemo. Opažamo pa, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek v raznih oblikah, vendar so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želimo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi zainteresirani imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju. Projekt Dojenju prijazno mesto je idealno nadaljevanje naših prizadevanj,« je poudarila Tatjana Pavlin, dr. medicine.

 

DPM_SLIKA_LOGO

 

Andreja Tekauc Golob, dr. medicine in predsednica UNICEF-ovega nacionalnega odbora za dojenje je na konferenci  predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnjih dveh letih izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja. »Ključni poudarek projekta je izobraževanje zdravstvenih delavcev in vseh tistih, ki pridejo v kontakt z nosečnicami, materami, otroci in družinami. Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo DPM, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Na ravni države pomagati povečati odstotek izključno dojenih otrok v prvih 6 mesecih in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani nadaljevanje dojenja do 2 let starosti otroka ali po želji še naprej,« je poudarila Andreja Tekauc Golob, dr. medicine.

DSC_1567

Na Mestni občini Novo mesto smo predstavili aktivnosti za izpolnitev desetih korakov, potrebnih za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto, ki jih bomo izvajali v prihodnjih dveh letih. Med drugim smo izpostavili redno delovanje delovne skupine partnerjev programa, vzpostavljanje rednih aktivnosti v okviru zdravstvenih ustanov in pripravo seznama izboljšav v Novem mestu, ki bi vzpodbujale in podpirale dojenje v Novem mestu. V letih 2021 in 2022 nameravamo ob podpori NOSD in lokalnih zdravstvenih ustanov izvajati izobraževanja oz. predavanja o prednostih dojenja tako za otroke, mamice, družine in skupnost. »Verjamem, da bomo z ozaveščanjem in našimi aktivnosti dober zgled za skupnost ter za odločitev za polno dojenje priskrbeli dovolj kakovostnih informacij, kar pa bo pozitivno vplivalo na razvoj otrok na našem območju« je ob predstavitvi izpostavila podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič.

DSC_1561

Projekt, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostnost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. Eden izmed ključnih ciljev Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika.

baby-4100420_1920

Kot poudarjajo na Ministrstvu za zdravje, je zdrava prehrana v najzgodnejšem obdobju pomembna za preprečevanje razvoja kroničnih nenalezljivih bolezni ter debelosti v odraslosti. Debelost zlasti otrok in mladih postaja vedno večji problem posameznika in družbe v svetu, zato je toliko bolj pomembno, da v boju zoper njo prepoznavamo v dojenju močnega zaveznika. Program je pomemben tudi iz ekonomskega vidika, saj dojenje v splošnem pomaga pri zagotavljanju blaginje, saj z dojenjem družina tudi prihrani. Okolje, ki spodbuja dojenje je po besedah predstavnic UNICEF-a ključno pri vzpostavljanju zdravih začetkov vsakega posameznika.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, je ob predstavitvi projekta zapisal, da je vesel, da so se v pobudo Dojenju prijazna mesta kot prva vključila štiri slovenska mesta – Novo mesto, Kranj, Slovenj Gradec in Mislinja. »S tem svojim prebivalcem sporočate, da jim želite boljše zdravje, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Lokalni skupnosti pošiljate sporočilo, da spoštujete njihove želje in cenite prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in celotne skupnosti. Želim si, da bi v prihodnje tudi ostala mesta v Sloveniji sledila vašemu vzoru in zagotavljala maksimalno podporo dojenju v lokalnem okolju«, poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

Na dan novinarske konference smo na Mestni občini Novo mesto sprejeli izjavo o nameri postati Dojenju prijazna občina s čimer izjavljamo, da si bomo v času vključenosti v projekt Dojenju prijazno mesto, ki ga izvaja UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje, kot skupnost prizadevali za izvedbo potrebnih aktivnosti za izpolnitev 10 korakov za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto. 

Več o izjavi si preberite v dokumentu.

Izjava o nameri MoNm.pdf

 

Več informacij je na voljo na spletni strani Dojenju prijazno mesto.

 

UNICEF_DDPM_PASICA-RGB-02

 

Povezane novice

30. marec
 Novo mesto je nosilec naziva Dojenju prijazno mesto

Novo mesto je nosilec naziva Dojenju prijazno mesto

Mestna občina Novo mesto je od 24. marca 2023 uradna nosilka naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga v okviru projekta Dojenju prijazno mesto podeljuje UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom...

več >

24. marec

Novo mesto je Dojenju prijazno mesto

Ob letošnjem materinskem dnevu smo tudi uradno postali prejemniki naziva Dojenju prijazno mesto. V sodelovanju s partnerji projekta Zdravstvenim domom Novo mesto, Splošno bolnišnico Novo mesto,...

več >

09. november

Posebno priznanje za Novo mesto

Naša občina je v okviru projekta Dojenju prijazno mesto prejela posebno priznanje za dosežene rezultate na področju spodbujanja dojenja.

več >

06. december

Naj bo Novo mesto Dojenju prijazno mesto

Mestna občina Novo mesto od marca 2021 sodeluje v nacionalnem projektu pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja...

več >

04. oktober

Ob obeleževanju tedna dojenja poudarek na dojenju kot naši skupni odgovornosti

Od 1. do 7. oktobra v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki se mu pod sloganom »Zaščita dojenja – skupna odgovornost« pridružujemo tudi v Novem mestu. Ob tej priložnosti smo opremili mestne...

več >

02. avgust

Novo mesto - dojenju prijazno mesto

Do 7. avgusta poteka svetovni teden dojenja, ki poudarja velik pomen dojenja tako za otroka kot za mamico, številne aktivnosti za spodbujanju dojenja in za zagotavljanje podpore doječim materam in...

več >

22. julij
 K boljšim pogojem pri dojenju v javnosti lahko prispevamo vsi

K boljšim pogojem pri dojenju v javnosti lahko prispevamo vsi

Mestna občina Novo mesto od letošnjega marca sodeluje v nacionalnem projektu pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje...

več >

25. februar
 Novo mesto sodeluje pri projektu Dojenju prijazno mesto

Novo mesto sodeluje pri projektu Dojenju prijazno mesto

Na Mestni občini Novo mesto se zavedamo, da je podpora doječim materam in družinam na lokalni ravni izjemno pomembna. Tako smo bili kot občina izbrani za sodelovanje v projektu pridobivanja naziva...

več >

nazaj