IMG_4913.JPG

Tretji kanu poskrbel za indie glasbeno doživetje

datum: 16. 07. 2020

Včeraj se je v Parku Rastoče knjige odvil še en odličen mini koncert, ki poteka v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca v sklopu dogodkov ob 100. obletnici novomeške pomladi. Tokrat so nas glasbeno razvajali člani skupine Tretji kanu v sestavi Anje Pavlin, Jana Medleta in Tomija Perinčiča. Predstavili so pesmi iz debitantskega albuma V vesolje in njihovega drugega albuma Plovemo.

Člani skupine so ustvarili popoln glasbeni večer, zato ne preseneča dejstvo, da jih pogosto gostijo na radijskih postajah ter da so bili gostje županovega prednovoletnega sprejema leta 2019. Tudi novomeška publika jih ima rada, saj v svojih iskrenih nastopih znajo najti stik z občinstvom in ga nikoli ne razočarajo. Tako so nas včeraj indie zvoki Tretjega kanuja, Anjin zasanjan in nežen glas, strune Janove kitare in Tomijevega basa, popeljali v meditativnost večera, ko smo z njimi lahko pluli po vesolju besedil in njihovih sanjah, na koncu pa se vračali k lastnemu domovanju našega notranjega sveta.

IMG_20200715_191504

Besedila in notni zapisi zajeti v prijetne in nežne zvoke glasbe in Anjinega izčiščenega vokala, delujejo lahkotno, v osnovi pa terjajo brezhibno vokalno interpretacijo z izjemnimi razponi glasu. Starejšo generacijo so teksti zapeljali v čas hipijev in njihovih hrepenenjih po miru, bratstvu in ljubezni. Tako besedila Tretjega kanuja ponovno govorijo o istih zadevah, o ljubezni in o harmoniji človeka s sabo, naravo in svetom, o vsem tistem, o čemer so sanjale številne generacije preteklih desetletij in stoletij, vključno z našimi predstavniki novomeške pomladi, kot so Podbevšek, Jarc, Jakac in  Mušič. V kontekstu svojega komada in solističnega nastopa je Jan Medle je včeraj povedal »Velik ne sovražnemu govoru, rasizmu, vsemu, kar ne sodi na ta svet…To krizo bomo lažje prebrodili z več kulture, ne manj«. Zapeli so tudi skladbo Dežnik narobe, za katero so pred kratkim posneli videospot v Beogradu, saj besedilo in glasba močneje odmevata, če sta podprta s sliko, filmom, videom ali fotografijo.

IMG_4908

Večer je publika zaključila v skupnem petju naslovne skladbe njihovega zadnjega albuma Plovemo. Zapeli so »Nič več sam v zavetju sanj. Plovemo … Stopi brat na naš oblak, mi plovemo. Ne sprašuj, ne omahuj, mi plovemo ….«. Ta verz odlično izrisuje senzibilnost njihovih skladb, besedil in značajev članov skupine.

Fotografije: Knjižnica Mirana Jarca

V sklopu kampanje 100 let novomeške pomladi sledi v jesenskih mesecih vrsta manjših dogodkov, 26. septembra pa še osrednja prireditev. Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

logonmpom1

nazaj