skupinska.jpg

Frančiškan z Rastočo knjigo

datum: 16. 03. 2020

Zaradi izjemno pomembne vloge frančiškanov v preteklosti in sedanjosti Novega mesta, je Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta začel z zbiranjem sredstev za postavitev kipa Frančiškana z Rastočo knjigo.

S kipom Frančiškana z Rastočo knjigo, idejno zasnovo zanj je pripravil akademski kipar mag. Jernej Mali, se želijo pokloniti patrom, ki so prišli v Novo mesto pred 550 leti, ko so se umikali pred Turki.

Frančiškanski samostan z več kot 500-letno zgodovino hrani tudi izjemno bogato knjižnično gradivo, ki obsega več kot 20.000 knjižnih enot, med drugim številne dragocene knjige in inkunabule. Strokovnjaki pa opozarjajo tudi na pomen stavbne kulturne dediščine frančiškanskega samostana in bogat arhiv kronike Novega mesta in okolice. Zato ideja za postavitev kipa, ki pa je tudi del mednarodnega projekta Rastoča knjiga. Nastal je pred dvema desetletjema in poteka pod častnim pokroviteljstvom državnega sveta.

Kip Frančiškana z Rastočo knjigo bodo postavili pred frančiškansko cerkev.  Kip bo iz brona, po ocenah članov odbora bi idejo s pomočjo donatorjev uresničili že letos.

Podrobnosti je Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta predstavil na novinarski konferenci 11. marca. K veliki akciji pa vabijo meščane Novega mesta, podjetja, organizacije in tiste, ki so z Novim mestom kakorkoli povezani, da k udejanjanju projekta pripomorejo s finančnimi prispevki.

IMG_2070

nazaj