Udele__enci_prej__njih_delavnic__Foto_Nina_Pavlin.jpg

Prvič v Novem mestu: uspešen potek praktičnega seminarja Umetnost in šport

datum: 09. 11. 2018

Seminar Umetnost in šport, ki v okviru Štukljevega leta v Novem mestu poteka od septembra, združuje srednješolke (pa tudi starejše) iz različnih srednjih šol (Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Gimnazija Novo mesto, Vzgojiteljska šola Novo mesto …), kot tudi študentke in druge zainteresirane, ki jih to področje zanima.

Do sedaj so v okviru seminarja potekale naslednje dejavnosti: ogled in analiza predstave Lau(f)Story (produkcija: Anton Podbevšek Teater, Novo mesto) v režiji Matjaža Pograjca, po besedilu Boštjana Videmška in v koreografiji Braneta Potočana (na fotografiji). Vsak od njih je bil tudi gost na delavnici, ki je med drugim namenjena seznanitvi s čim različnejšimi postopki in metodami združevanja teh dveh področij. Seminar poteka ob podpori Zavoda Novo mesto in ob sodelovanju s Kulturnim centrom Janeza Trdine in Javnim skladom za kulturne dejavnosti, območna izpostava Novo mesto. 

Seminar se z mesecem novembrom preveša v svojo finalno fazo; v soboto, 3. novembra, je bila gostja plesalka in koreografinja Jana Menger, sicer iz Novega mesta, a že vrsto let živi in deluje v Ljubljani, ter igralca in ustvarjalca Uroš Kaurin in Vito Weis, ki sta bila pred nekaj dnevi nagrajena na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje za vlogi v svoji avtorski predstavi  Heroja 2.0 - Predstava vseh predstav. Na eni izmed naslednjih delavnic se jim bo pridružila Borštnikova nagrajenka (predstava Skupaj z Markom Mandićem – za edinstveno performativno gesto), sicer plesalka in koreografinja ter zadnja jugoslovanska državna prvakinja v športni gimnastiki Leja Jurišič, popoldanski del delavnice pa bo namenjen umetnosti bojevanja, in sicer bo potekal v sodelovanju z društvom Kempo Arnis pod vodstvom Boruta Kincla. V zadnjih dveh srečanjih jih bosta obiskala mednarodno uveljavljena plesalca in koreografa, ki freestyle hip hop združujeta s prvinami sodobnega plesa – Žigan Kranjčan in Gašper Kunšek, v zadnjem srečanju pa se jim bo pridružila igralka, performerka in aktivistka Katarina Stegnar, prav tako nagrajenka letošnjega festivala Borštnikovo srečanje, in sicer v predstavi 6, ki je bila po mnenju strokovne žirije izbrana kot najboljšo uprizoritev festivala.

Namen praktičnega seminarja, ki v Novem mestu poteka prvič, je zgraditi živahen preplet med obema »disciplinama«, zato je seminar zasnovan kot niz delavnic vrhunskih slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk različnih umetniških žanrov, ki v svoja dela umeščajo šport / gib; medtem ko bi bil cilj delavnice na koncu ustvariti zasnovo za mini samostojni avtorski projekt; bodisi v obliki krajše točke (koreografije), zapisa, analize, članka ali morda celo mini predstave.

Seminar je zasnovala in ga strokovno spremlja in koordinira Dr. Andreja Kopač. Zaključek seminarja bo s krajšim javnim prikazom in predstavitvijo delavnice potekal v soboto, 1. decembra 2018  ob 19. uri v spodnji dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine.

nazaj