vodilna slika

Na Pogancih obeležili spominski dan in dan državnosti

datum: 23. 06. 2015

Mineva 24 let od osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo.

Mestna občina Novo mesto in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske sta v torek, 23. junija, ob spominskem dnevu mestne občine v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo ter državnem prazniku – dnevu državnosti pri spomeniku na Pogancih zgodaj dopoldne pripravila krajšo slovesnost. Ob tej priložnosti smo obudili spomin na dogodke izpred 24-ih let, ko si je slovenski narod izboril samostojno in demokratično državo. Po razglasitvi Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 in državni slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije na Trgu republike v Ljubljani naslednjega dne zvečer so se razmere zaradi intervencije JLA zaostrile. 27. junija 1991 ob 3.15 je bil izstreljen prvi strel v osamosvojitveni vojni. Mestna občina Novo mesto se je desetletje zatem odločila, da si dogodki, ki so močno vplivali na oblikovanje in prihodnost nove slovenske države, zaslužijo trajen spomin. Tako je 26. junij razglasila za spominski dan Mestne občine Novo mesto v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo, ob njeni 15-letnici, torej leta 2006, pa postavila trajno spominsko obeležje.

 

003 splet.jpg

 

Na slovesnosti je zbrane nagovoril župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Kot je poudaril, »bi se morali zavedati z več nacionalnega ponosa, da smo majhna in butična država, z nešteto potenciali, lepotami in raznolikostmi, ki jih je potrebno videti in prepoznati, s številnimi nadarjenimi posamezniki, bodisi s področja kulture, športa, inovacij ali znanosti.« V svojem nagovoru se je zazrl tudi v prihodnost. »Ni mi vseeno, kam nas vodi neodvisna slovenska pot: ali v nove oblike odvisnosti in državne neprepoznavnosti ali pa obstaja še vedno dovolj volje in moči za ohranitev naše kulturne identitete, gospodarske neodvisne in prepoznavnosti butične države? Vsekakor si želim slednje: ponos, dostojanstvo, samostojnost, neodvisnost, prepoznavnost in življenje ljudi, ki bodo srečni, optimistični in ponosni na Slovenijo, v kateri živimo in za katero ste se, smo se borili«, je še izpostavil župan.

 

Jože Ribič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, je v nadaljevanju spregovoril o pomenu veteranskega združenja in ohranjanju vrednot, ki so takrat vodile pogumne može, tudi v današnji družbi. Povedal je še, da območno združenje ob letošnji obletnici organizira še 19-kilometrski spominski pohod okoli Novega mesta, ki bo to soboto, 27. junija, z začetkom ob 8.30 s Pogancev.

 

Ob koncu slovesnosti je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni skupaj z Jožetom Ribičem, predsednikom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, Borutom Likarjem, predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina, ter polkovnikom Vasilijem Marašem, poveljnikom teritorialnega polka 72. brigade, položil venec na spomenik. Delegacija je nato obiskala še grob teritorialca Franca Uršiča, ki je bil ena izmed žrtev desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo.

 

 

nazaj