vodilna slika

19.-21. junij: Bogat prireditveni vikend v starem mestnem jedru

datum: 08. 06. 2015

Vse prireditve so za obiskovalce brezplačne.

Novo mesto, 8. junij 2015 - Med 19. in 21. junijem 2015 se bo v starem mestnem jedru Novega mesta odvijal bogat prireditveni program, v katerem so muči združili številni novomeški producenti. Vse prireditve so za obiskovalce brezplačne.

 

Prireditveni vikend smo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci, na kateri je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni uvodoma pohvalil pripravljenost producentov za sodelovanje in povezovanje ter obeležitev 650-letnice ustanovitve Novega mesta. Poudaril je, da gre za izjemno raznoliko in posebno ponudbo, ki temelji na tradiciji tega okolja, obuja stare navade in lokacije, ki so bile osrednji prireditveni prostor Novega mesta v preteklosti.

logotip 1.jpg

V petek, 19. junija, in v soboto, 20. junija, se bo na novomeškem Glavnem trgu odvijal dvodnevni poletni festival klasične glasbe Sem glasba, sem mesto v produkciji Kulturnega centra Janeza Trdine. V petek, 19. junija, ob 20. uri bo na Glavnem trgu koncert opernih arij z naslovom Lirični trenutki v mestu. Nastopili bodo: Katja Konvalinka (sopran), Irena Yebuah Tiran (mezzosopran), Diego Barrios Ros (tenor) in Jure Počkaj (bariton). Naslednji dan, 20. junija, prav tako ob 20. uri pa se na Glavnem trgu začne koncert klasične glasbe v različnih komornih zasedbah. Nastopili bodo: domačina Borut Turk (klarinet) in Irena Yebuah Tiran (mezzosopran), Sanja Romič Dražić (oboa), Ursula Langmayr (sopran) ter Ksenija Reisinger (klavir).

Istega dne se bo že v popoldanskih urah v Športnem parku Loka s športnimi aktivnostmi mladih (nogomet in odbojka na mivki, košarka, skate tekmovanje) začel tradicionalni Kolektivc, ki se bo z nastopi skupin Jacksell, Vanillaz in Kingston v večernih urah nadaljeval na Novem trgu.

 

Mestna občina Novo mesto, Športno kulturno društvo Stara čolnarna, Agencija za šport Novo mesto in Teniški klub Portovald smo združili moči in v soboto, 20. junija 2015, ob reki Krki in na njej pripravljamo pester program za vse generacije. Ob 9. uri se na teniških igriščih na Portovalu začenja že 12. Beli teniški turnir v organizaciji Teniškega kluba Portovald. Beli teniški turnir je zanimiv in privlačen zato, ker udeleženci turnirja nastopajo v starodobnih belih teniških oblačilih in z lesenimi loparji. Poleg nagrad najboljšim v svoji kategoriji, se bo tudi tokrat podelila nagrada za najizvirnejšo teniško opravo. Sočasno s turnirjem bo na jasi nasproti teniških igrišč postavljena mini skakalnica, kjer bo legendarni skakalec in svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek najmlajše učil osnove smučarskih skokov. Na isti lokaciji bo potekalo tudi srečanje starodobnih avtomobilov VW.

Ob 9. uri se pred prostori Potapljaškega kluba na Loki prične tudi dogodek Agencije za šport Novo mesto z imenom Krka živi. Občanom se bodo predstavili predstavniki Ribiške družine Novo mesto, Jadralnega kluba Novo mesto, Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto in Kajak kanu SUP kluba Novo mesto. Omenjena društva bodo svojo dejavnost predstavila na stojnicah, obenem bodo potapljači prikazali pripravo in potek potapljanja v reki Krki, ribiči bodo prikazali ribarjenje, člani Jadralnega kluba veščine obvladovanja jadrnic, veslači pa bodo izvedli spust s kajaki in kanuji po Krki ter predstavili osnove veslanja na SUP deskah.

Dolenjski muzej Novo mesto se je tudi letos priključil nacionalnemu projektu Poletna muzejska noč, ko vsi slovenski muzeji oprejo svojo vrata in obiskovalcem omogočijo brezplačne oglede. 13. Poletna muzejska noč ponuja delavnico izdelave čolničkov iz papirja za spust po reki Krki (med 10. in 12. uro na Muzejskih vrtovih), otroške cirkuške delavnice z artisti Teatra Cizamo (med 18. in 20. uro na isti lokaciji), Odprtje razstave 11. Novomeških likovnih dni v Jakčevem domu (ob 21. uri) ter brezplačen ogled muzejskih zbirk, nastop artistov z ognjem in živo glasbo (med 22. in 24. uro).

Večerno dogajanje Noči na Krki  bodo na parkirišču pred Gostiščem Loka otvorili naši najmlajši, ki bodo ob 18. uri pričeli barvati čolničke, ki jih bodo nato ob 21. uri spustili po reki Krki. Spust čolničkov bo s koncertom pospremila mestna godba z Rudolfovega splava. Po spustu lučk pa bomo na glavnem odru lahko uživali v koncertu novomeške zasedbe Gogs in skupine Tabu, ki se bodo v Novem mestu prvič predstavili z novo pevko. Dogodek bo povezovala znana novomeška radijska voditeljica Ivjana Banić.

 

V nedeljo, 21. junija, pa bodo novomeški Glavni trg znova preplavili kolesarji, saj bo ob 16. uri zaključek 4. etape 22. kolesarske Dirke po Sloveniji.

 

Vse aktivnosti so za obiskovalce brezplačne, zato vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

 

nazaj