vodilna slika

O 7. redni seji Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto

datum: 28. 05. 2015

Občinska uprava želi omejiti popivanje zlasti mladostnikov na javnih površinah.

Novo mesto, 28. 5. 2015 – 7. redno sejo Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto so zaznamovali sprejeti Predlog Odloka o ukinitvi Javnega zavoda za turizem Novo mesto, odloki s področja komunalnih storitev ter razprava o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju in čiščenju javnih površin v Mestni občini Novo mesto.

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je v drugi obravnavi sprejel Predlog Odloka o ukinitvi Javnega zavoda za turizem Novo mesto ter sklep o redni likvidaciji javnega zavoda. Odslej bo Kulturni center Janeza Trdine Novo mesto prevzel nalogo informiranja o vseh dogodkih, ne le turističnih, razvoj posameznih turističnih produktov bo predvsem domena zasebnega sektorja, pri čemer bo strokovno pomoč nudil Razvojni center Novo mesto. Za izvedbo TIC-a, ki ima pomembno nalogo obveščanja obiskovalcev Novega mesta in prodaje lokalno značilnih spominkov, bo v prihodnje podeljena koncesija. Z omenjenimi ukrepi bo Mestna občina Novo mesto prihranila okoli 75 tisoč evrov letno.

 

Občinski svetnice ter svetniki so v prvi obravnavi sprejeli tudi spremembe in dopolnitve Odloka o urejanju in čiščenju javnih površin v Mestni občini Novo mesto, ki kot eno od prepovedanih dejanj na javnih površinah po novem določa tudi pitje alkoholnih pijač izven območij gostinskih lokalov in javnih prireditev. V Mestni občini Novo mesto, predvsem v mestnem jedru in njegovi neposredni okolici, namreč v obdobju zadnjih treh let zaznavamo množično zadrževanje mladostnikov na javnih mestih in prekomerno uživanje alkohola ter posledično kaljenje javnega reda in miru. Zato se je Občinska uprava Mestne občine Novo mesto odločila, da v obravnavani odlok umesti vsebino, ki bo podlaga za ukrepanje občinskega inšpektorata v primeru pitja alkoholnih pijač na javnih površinah in z njim povezanega motenja javnega reda in miru. S tem ukrepom, ki ga podpirajo tako vzgojno-izobraževalni zavodi kot tudi zdravstvena stroka, ter seveda ostalimi spodbudami za mlade v obliki različnih programov, mladim sporočamo, da so tovrstna dejanja, še zlasti, če so povezana z vandalizmom, nesprejemljiva.

 

Občinski svet je v nadaljevanju odločal o spremembi odlokov s področja komunalnih storitev ter vseh ostalih podrejenih aktov, ki so nujne zaradi nove Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb, ki nadomešča Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja iz leta 2009. Občinski svet je tako potrdil Elaborat o oblikovanju cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Mestni občini Novo mesto, Elaborat o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo v Mestni občini Novo mesto, Elaborat o oblikovanju cen zbiranja in odvoza mešanih komunalnih in bioloških odpadkov v Mestni občini Novo mesto ter Elaborat o oblikovanju cen storitev javne službe, povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami ter malimi komunalnimi čistilnimi napravami v Mestni občini Novo mesto. Gre zgolj za prilagajanje obračunskih cen lastnim cenam, kar ne bo vplivalo na skupen strošek komunalnih storitev uporabnikov.

Občinski svet je na seji potrdil tudi Poslovno poročilo JP Komunala Novo mesto, d. o. o., za leto 2014, ko so v družbi ustvarili skupne prihodke v višini 17.465.235 evrov, kar v primerjavi z letom 2013 pomeni 13-odstotno povišanje. Skupni odhodki so v enakem obdobju znašali 16.338.697 evrov, kar je 10 % več v primerjavi z letom poprej. V letu 2014 so tako ustvarili pozitivni poslovni izid v višini 1.126.538 evrov z upoštevanjem subvencij cen občin v višini 451.443 evrov. Po odbitku davka od dohodka pravnih oseb in upoštevanju odloženih terjatev za davek znaša čisti poslovni izid 1.058.788 evrov.

 

Občinski svet se je tudi seznanil s Poslovnim planom javnega podjetja Cerod, d. o. o., za leto 2015. Cilji podjetja v letu 2015 se nanašajo zlasti na odgovorno ravnanje z okoljem (zmanjšanje emisij neprijetnih vonjav v okolje, zmanjšanje količin odloženih komunalnih odpadkov…), energetsko učinkovitost (postavitev sistema izrabe deponijskih plinov za proizvodnjo elektrike in toplote – kogeneracije) in usmerjanje v razvoj ter inovativnost (realizacija projekta Cerod II, nadgradnja sistema za obvladovanje izcednih vod ter zagotovitev potrebnih količin odpadkov za optimalno obratovanje objekta za mehansko biološko obdelavo odpadkov).

 

nazaj