vodilna slika

DOBIŠ – DOBIM: inovativno vključevanje priseljencev

datum: 18. 05. 2015

Prvi teden v juniju Novomeščane čakajo prijetna presenečenja. Ob naročilu malice v treh restavracijah bodo prejeli brezplačno sladico, značilno za področje bivše...

Prvi teden v juniju Novomeščane čakajo prijetna presenečenja. Ob naročilu malice v treh restavracijah bodo prejeli brezplačno sladico, značilno za področje bivše Jugoslavije. Enako ob večernem naročilu pijače v čajarni. Skrivnosti priprave teh sladic pa se bodo lahko iz prve roke naučili na kuharskih delavnicah. Presenečenja so del projekta Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto z naslovom »Dobiš – dobim«, ki je namenjen izboljšanju socialne vključenosti priseljencev.

 

V Novem mestu bodo med 1. in 7. junijem v okviru projekta »Dobiš – dobim« na različnih lokacijah potekale številne aktivnosti, s katerimi želi Društvo povečati socialno vključenost priseljencev, še posebej tistih najranljivejših med njimi, to so ženske, nepismeni, otroci/mladina in starejši. Ti bodo na različne načine javnosti predstavili svoja znanja in talente, na novih ravneh vzpostavili stik z večinskim prebivalstvom, razširili svojo socialno mrežo in nadgradili nekatera svoja znanja.

 

Projekt »Dobiš – dobim«, ki je podprt s sredstvi Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav, izhaja iz dejstva, da se ranljive skupine priseljencev pri vključevanju v družbo srečujejo z vrsto težav. Običajno slabše znajo slovensko, manjka jim ustreznih informacij, širša javnost je do njih zadržana in včasih celo odklonilna. Zato so – kljub temu, da imajo znanja in talente, s katerimi bi se lahko učinkovito vključili v družbo – pogosto zadržani, negotovi vase, se neradi izpostavljajo in ostajajo znotraj svoje skupnosti, v kateri se počutijo varne. Projekt jim omogoča, da se širši družbi predstavijo kot njeni aktivni člani in s tem dobijo potrditev, da so njihova znanja v lokalni skupnosti uporabna in potrebna. Javnost pa bo na ta način dobila konkretno informacijo o tem, na katerih točkah bi lahko uspešno sodelovali, saj bo poskrbljeno predvsem za stik s specifičnimi skupinami javnosti, ki jih tovrstna znanja tudi poklicno zanimajo.

 

Priseljenci bodo svoje kuharske veščine bodo predstavili s peko brezplačnih posladkov za tri restavracije ter z vodenjem kuharskih delavnic, na katerih bodo udeležence naučili priprave baklave, tufahije, sirnice, lokuma, hurmašic in vanilic po originalnih recepturah. Tisti z odličnim obrtniškim znanjem pletenja in kvačkanja se bodo povezali z lokalnimi oblikovalkami, ki bodo uporabile njihovo znanje pri snovanju trendovskih izdelkov. Svoje veščine bodo dopolnjevali na delavnicah aranžiranja cvetja in pletenja košar. Predvsem otroci in mladi bodo svoje športne in plesne talente pokazali trenerjem in mentorjem na treningih v ustreznih klubih, pa tudi žirantom na posebnih avdicijah, ki se bodo zaključile s šovom talentov.

 

Aktivnosti za priseljence

Dogodki

Vabilo

nazaj