vodilna slika

Župan Gregor Macedoni o novostih pri posameznih aktualnih projektih

datum: 08. 05. 2015

Precej pozornosti je župan namenil spremembam prometnega režima na Glavnem trgu.

Novo mesto, 8. 5. 2015 – Danes dopoldne je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni novinarje seznanil z novostmi pri aktualnih projektih Mestne občine Novo mesto. Osredotočil se je predvsem na spremembo prometnega režima na novomeškem Glavnem trgu, projekta CeROD II in Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema osrednje Dolenjske, spregovoril o razpadajočem objektu na Novem trgu 6, avtobusni postaji ter načrtih na bližnjem velodromu v Češči vasi.

 

Župan je uvodoma pojasnil, da javna razprava o konservatorskem načrtu za namen prenove mestnega jedra poteka že od februarja letos, na njeni osnovi pa je mestna občina oblikovala alternativni predlog o zapori manjšega dela Glavnega trga, ki je tudi skladen s sklepi februarske delavnice. Povedal je, da je načrtovana sprememba prometnega režima odvisna tudi od dogovora mestne občine z državo, saj je na Kandijski cesti, ki je državna cesta, prav tako predviden spremenjen prometni režim. Poskusni prometni režim bomo tako vzpostavili takoj, ko nam uspe zagotoviti nekatere osnovne pogoje za nemoteno uporabo mestnega jedra za stanovalce, zaposlene in obiskovalce (varno vključevanje v promet kandijskega križišča, omogočen obojestranski uvoz do kandijskega parkirišča, izvedba novih začasnih označb itd.), o čemer bodo občani pravočasno obveščeni. Poudaril je še, da bo spremenjen prometni režim na Glavnem trgu hkrati omogočil tudi izvedbo izjemno pestre poletne prireditvene ponudbe (Malvin, Novomeški poletni večeri, Rudi Potepuški, Ana Desetnica…).

 

V nadaljevanju je župan povzel sklepe Sveta županov občin družbenic podjetja CeROD v zvezi s projektom CeROD II. Poudaril je, da je bila sredina odločitev županov občin družbenic o dokončni ustavitvi projekta soglasna, saj izvajalec ni uspel zagotoviti bančnih garancij, država pa ne podpisati pogodbe o sofinanciranju, kar za vse občine družbenice preprosto pomeni preveliko tveganje. Družba CeROD mora tako zdaj pripraviti vse potrebno za manjšo izvedbo projekta predelave odpadkov v prepolovljeni inačici za 20.000 ton odpadkov.

 

župan je novinarje seznanil tudi z nedavnim podpisom pogodbe o sušenju blata v Centralni čistilni napravi v Ločni, s čimer bomo stroške odvoza blata s sedanjih 220.000 evrov letno skorajda prepolovili, kar bodo občani občutili tudi v ceni obračunanih komunalnih storitev.

 

Glede projekta Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema osrednje Dolenjske je župan poudaril, da odločbe o sofinanciranju s strani države kljub zagotovilom resorne ministrice še vedno ni, zato občine same začenjamo z izgradnjo vsaj ene ali celo obeh vodarn. Kot je povedal, država zamuja z uredbo o kohezijski politiki kot tudi določitvijo meril, zato začenjamo z deli do višine lastnega deleža financiranja.

 

Glede razpadajočega objekta na Novem trgu 6 je župan pojasnil, da dogovor s sedanjim lastnikom (Heta Asset Resolution) poteka prepočasi, vendar kljub temu upa, da bo lastnik kmalu porušil objekt, saj občina želi na tem mestu pridobiti nov objekt, ki bo skladen z razvojnimi smernicami Novega mesta. Nekoliko bolj optimističen je glede reševanja problematike avtobusne postaje, saj z lastniki objekta teče intenziven dialog, pa tudi pogodba o medsebojnih razmerjih je že skoraj usklajena. Kot kaže, bo možna tudi začasna rešitev gradbene jame ob avtobusni postaji.

 

Ob koncu je župan Macedoni spregovoril še o načrtih na velodromu v Češči vasi. Zadovoljen je, da se združujejo interesi atletske, kolesarske in triatlon zveze z namenom pokritja velodroma, s čimer bi prišli do nacionalnega olimpijskega objekta, ki ga na območju srednje Evrope ni, kar predstavlja tudi velik trženjski potencial. Projekt podpira tudi Olimpijski komite Slovenije.

 

 

 

Župan Gregor Macedoni o podpisu pogodbe o sušenju blata v Centralni čistilni napravi v Ločni

Župan Gregor Macedoni o projektu Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema osrednje Dolenjske

nazaj