vodilna slika

O 5. redni seji Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto

datum: 26. 03. 2015

Občinski svet sprejel predlog proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2015

Novo mesto, 26. 3. 2015 – 5. redno sejo Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto so zaznamovali sprejeta proračun za tekoče leto ter spremembe in dopolnitve Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Mestne občine Novo mesto, Predlog Odloka o ustanovitvi in izdajanju lokalnega glasila Novo mesto ter načrt aktivnosti urejanja romskega naselja Žabjak.

 

Občinski svet je uvodoma sprejel predlog proračuna mestne občine za tekoče leto, ki načrtuje prihodke v višini 40.384.765 evrov ter odhodke v višini 40.137.765 evrov. Pri pripravi proračuna je Občinska uprava upoštevala sanacijske ukrepe, povečanje prihodkov, varčevanje (vključno z javnimi zavodi in javnimi podjetji) ter sledila razvojni usmerjenosti proračuna, na kar kaže tudi 13,4 milijona evrov sredstev za načrtovane investicije. S Proračunom za leto 2015 bo mestna občina skušala doseči finančno kondicijo za razvojne projekte v prihodnjih letih, intenzivno bo pripravljala projekte za črpanje evropskih sredstev v prihodnji finančni perspektivi, pridobivala dodatne vire financiranja ter sledila cilju enakopravne obravnave vseh občanov.

 

Občinski svetnice in svetniki so na seji razpravljali in po skrajšanem postopku tudi potrdili spremembe in dopolnitve Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Mestne občine Novo mesto. Razlog za pripravo novega predloga sprememb in dopolnitev Odloka so okoliščine, ki so se pojavile pri priključevanju obstoječih objektov na novozgrajeno kanalizacijsko omrežje na območju naselij Birčna vas, Stranska vas in Poganci. Mestna občina pobudi krajanov za bistveno znižanje višine komunalnega prispevka ni mogla ugoditi, saj je pri pripravah programov opremljanja in odlokov o odmeri komunalnega prispevka dolžna vse zavezance obravnavati enakovredno. To pomeni, da se stroške na enoto mere s posameznimi odloki in programi opremljanja določa tako, da se vsem zavezancem v občini pred priključitvijo na kanalizacijsko omrežje za enako velik stanovanjski objekt s pripadajočo gradbeno parcelo odmerja skoraj enako visok komunalni prispevek. Skladno s sprejetimi spremembami in dopolnitvami se odpravi  minimalni znesek za priključitev na kanalizacijsko in vodovodno omrežje. Svetniki so potrdili tudi dopolnitev 16. člena Odloka, na podlagi katere se bodo določila merila in pogoji, pod katerimi bi se zavezancem omogočilo plačilo komunalnega prispevka tudi v daljšem časovnem obdobju. Dolg iz naslova plačila komunalnega prispevka bo mestna občina zavarovala s sklenitvijo ustrezne pogodbe med zavezancem in občino z vknjižbo zastavne pravice na njegovi nepremičnini.

 

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel Predlog Odloka o ustanovitvi in izdajanju lokalnega glasila Novo mesto, ki bo, ko bo sprejet v drugi obravnavi razveljavil Odlok o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Novo mesto iz leta 2005. Ker sta se odtlej spremenila tako Zakon o medijih kot tudi Statut Mestne občine Novo mesto in ker časopis Novo mesto ni nikoli redno izhajal, je potrebno razveljaviti trenutno veljavni odlok in ga nadomestiti z novim.

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je ob koncu seje še podprl načrt aktivnosti urejanja romskega naselja Žabjak. Občinski svet je še zadolžil župana, da opozori Vlado RS na obveznost zagotavljanja dodatnih finančnih virov s sprejemom uredbe na podlagi 20. člena Zakona o financiranju občin, s katero se določi podrobnejši namen porabe in višina sredstev za uresničevanje z zakonom določenih pravic romske etnične skupnosti.

 

Ob koncu je župan Gregor Macedoni občinske svetnike seznanil s stanjem projekta CeROD II. Kot je povedal, je zaradi težav pri izvajanju projekta (nepridobljeno okoljevarstveno dovoljenje in posledično gradbeno dovoljenje, enostransko razveljavljene sofinancerske pogodbe in nepristajanje na predlagane možnosti izvedbe projekta s strani države), ki podaljšujejo terminski plan izvedbe in povzročajo neobvladljiva izvedbeno-tehnična in finančna tveganja, je naročnik dne januarja letos izvajalcu poslal pisno obvestilo o ustavitvi vseh del. Svet županov je na včerajšnji seji sprejel sklep, da se zaradi novih okoliščin in sprememb na področju ravnanja z odpadki ter odstopanj od terminskega in finančnega plana novelira investicijski program. Za pregled in presojo bo imenovana strokovna komisija, ki bo izdelal strokovno oceno smotrnosti investicije s predlogom variante, ki jo bo potrdil Svet županov.

 

Župan Gregor Macedoni o sprejetem proračunu za leto 2015

Župan Gregor Macedoni o novostih pri odmeri komunalnega prispevka

Župan Gregor Macedoni o načrtu aktivnosti urejanja romskega naselja Žabjak

Župan Gregor Macedoni o stanju projekta CeROD II

nazaj