vodilna slika

O 4. redni seji Občinskega sveta

datum: 26. 02. 2015

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel predlagani proračun za leto 2015.

4. redno sejo Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto so zaznamovali Predlog Odloka o proračunu za leto 2015, spremembe parkirnega režima, ustanovitev Dolenjskega uradnega lista ter Spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta.

 

Danes popoldne je zasedal Občinski svet Mestne občine Novo mesto na svoji 4. redni seji. Veliko pozornosti so občinski svetniki namenili razpravi o Predlogu Odloka o proračunu Mestne občine Novo mesto za leto 2015 in ga v prvi obravnavi tudi sprejeli. Kot je poudaril župan Gregor Macedoni je predlog proračuna na eni strani naravnan sanacijsko in varčevalno, na drugi pa projektno, saj želi mestna občina v tem letu pripraviti kakovostne projekte, primerne za sofinanciranje s kohezijskimi sredstvi v novi finančni perspektivi. V predlogu proračuna so opredeljena tudi vlaganja v infrastrukturo na področju vodooskrbe, športne infrastrukture, če bodo pridobljena sofinancerska sredstva (razsvetljava na Portovalu, energetska sanacija Športne dvorane Marof), teče pa že 1. faza sanacije OŠ Mali Slatnik. Zaradi prenosa zapadlih obveznosti iz leta 2014 so proračunske postavke ponekod višje, sicer pa so višja tudi predvidena sredstva za delovanje krajevnih skupnosti ter društev z različnih področij.

 

Občinski svet je sprejel tudi Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto, ki med drugim spreminja režim izdajanja dovolilnic za prebivalce mestnega jedra. Prav tako je potrdil Predlog Odredbe o izvedbenih aktih k omenjenemu odloku, saj je potrebno skladno z usmeritvami Konservatorskega načrta za prenovo Glavnega trga, Rozmanove ulice in Kandijskega križišča v zgodovinskem jedru Novega mesta in sklepi Urbanističnega sveta Mestne občine Novo mesto glede mirujočega prometa zagotoviti razbremenitev mestnega jedra in zagotoviti možnost parkiranja izven strogega mestnega jedra. Nova Odredba tako na novo opredeljuje predvsem območja dolgotrajnega parkiranja, kjer je potrebno plačilo parkirnine, in modifikacijo tarifnih razredov. Mestna občina bo z nižjo ceno parkiranja v coni ob mestnem jedru naredila prvi korak v smeri aktivnejšega urejanja mirujočega prometa v mestnem jedru.

 

Občinski svet je po skrajšanem postopku razpravljal tudi o spremembi Statuta Mestne občine Novo mesto, ki je med drugim potrebna zaradi uvedbe lastnega uradnega glasila mestne občine. Doslej je mestna občina skladno s Statutom svoje akte in predpise objavljala v Uradnem listu Republike Slovenije, odslej pa jih bo, tako je odločil Občinski svet, v Dolenjskem uradnem listu. Mestna občina bo na ta način dolgoročno znižala stroške za javne objave sprejetih predpisov Mestne občine Novo mesto.

 

Na seji je župan svetnikom predstavil tudi postopek sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta, ki ga je Mestna občina Novo mesto kot prva izmed mestnih občin v Sloveniji sprejela leta 2009. Mestna občina tako na podlagi preko 1500 pobud za spremembo namenske rabe prostora ter predlogov in pripomb k posameznim določilom začenja s postopkom sprememb in dopolnitev OPN. Postopek priprave občinskega prostorskega načrta se v skladu z zakonom formalno začne s sklepom, ki ga je župan sprejel 13. 1. 2015. Veljati je začel 3. 2. 2015, po objavi v Uradnem listu RS, št. 7/15, z dne 2. 2. 2015. Postopek priprave sprememb in dopolnitev OPN bo od objave sklepa o pričetku postopka do objave sprejetega odloka trajal najmanj 36 mesecev.

 

Župan Gregor Macedoni o Predlogu proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2015

nazaj