vodilna slika

Slovenski kulturni praznik bomo letos počastili 6. februarja

datum: 26. 01. 2015

Vstop je prost.

Danes dopoldne sta župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto Matija Slak predstavila osrednji dogodek ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku – tradicionalni koncert Novomeškega simfoničnega orkestra, ki bo v petek, 6. februarja 2015, ob 19. uri v Športni dvorani Marof v Novem mestu.

 

004 splet.jpg

 

Župan je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da Novomeški simfonični orkester tradicionalno nastopi ob slovenskem kulturnem prazniku. Po njegovih besedah gre za množično obiskan koncert s 25-letno tradicijo, zasluga za to pa gre glasbeni šoli in samemu orkestru, ki vsako leto postreže z raznovrstnim, zahtevnim a hkrati všečnim programom. Po županovih besedah se bodo praznovanju pridružili še druga društva in organizacije. Tako bo na sam praznik 8. februarja Dolenjski muzej organiziral celodnevni Muzejski maraton, ki bo potekal od 9. do 15. ure. Muzej bo vrata odprl vsem obiskovalcem, ogledi razstav pa bodo brezplačni. Zveza kulturnih društev bo v sklopu kulturnega praznika 12. februarja podeljevala odličja in priznanja najzaslužnejšim posameznikom in društvom s področja ljubiteljske kulture, ki delujejo v mestni občini.

 

Matija Slak, ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine, je nato podrobneje predstavil letošnji koncertni program. V uvodu bo orkester izvedel Rossinijevo Italijanko v Alžiru – uverturo, nato Elgarjev Chanson de Matin, Cvetlični valček iz baleta Hrestač (P. Čajkovski), sledil bo Sepetov Pogled z gradu s solistko na klavirju Ano Čop. Orkester bo nato predstavil nekoliko lahkotnejši program, in sicer Selection from Chicago (J. Kander), Milonga del angel (A Piazzolla) s solistom na klavirski harmoniki Tomažem Rožancem ter Save the last dance for me z vokalistom Matjažem Kumljem. Ob koncu je ravnatelj predstavil še zbornik, ki ga je glasbena šola izdala ob 25-letnici delovanja orkestra.

 

 

 

Župan Gregor Macedoni o Novomeškem simfoničnem orkestru

Ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto Matija Slak o koncertnem programu

nazaj