vodilna slika

78 dni že prineslo prve rezultate

datum: 20. 01. 2015

Župan je javnost obvestil o ključnih premikih pri posameznih projektih.

Novo mesto, 20. januar 2015 - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na današnji dopoldanski novinarski konferenci predstavil delo Mestne občine Novo mesto v zadnjem mesecu ter izpostavil ključne korake, ki jih je mestna občina storila pri posameznih aktualnih projektih.

 

010 splet.jpg

 

Mestna občina bo novega direktorja Občinske uprave sicer dobila praviloma v začetku februarja, ima pa odslej dva nepoklicna podžupana. Boštjan Grobler pokriva področje družbenih dejavnosti, gospodarstva in podjetništva ter turizma, medtem ko Bojan Kekec koordinira področje gospodarskih javnih služb, infrastrukture ter krajevnih skupnosti.

 

Župan Gregor Macedoni je uvodoma povedal, da na področju urejanja funkcionalnih zemljišč že deluje štiričlanska delovna skupina, ki bo postopoma reševala vprašanja na posameznih območjih večstanovanjskih stavb. Prav tako pospešeno deluje tudi Organizacijski odbor za izvedbo dogodkov ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Zadovoljen je s poglobitvijo sodelovanja s krajevnimi skupnostmi, s katerimi za prihodnje štiriletno obdobje usklajujemo prioritetne projekte, z novim proračunom pa bodo krajevne skupnosti za njihovo uresničevanje prejele 50 % več sredstev.

Po besedah župana Macedonija bo proračun mestne občine za leto 2015, ki bo prvič v javni obravnavi v začetku februarja, sanacijsko naravnan. Mestna občina je namreč v leto 2015 prenesla za 2 milijona evrov že zapadlih obveznosti, bo pa v tem letu intenzivno pripravljala projekte, primerne za sofinanciranje iz nove evropske perspektive. Mestna občina želi letos vse javne razpise za delovanje društev objaviti prej, kot je to veljalo doslej, s čimer želi društvom omogočiti realno načrtovanje in izvedbo svojih programov.

 

Glede nadaljevanja projekta CeROD II je župan pojasnil, da si mestna občina skupaj z ostalimi občinami družbenicami prizadeva za revizijo projekta, saj meni, da je zmanjšanje količin za predelavo nujno. Prav tako je potrebno z državo razjasniti sofinanciranje projekta, saj je pogodba o sofinanciranju za pristojno ministrstvo nična, odločba pa še vedno veljavna. Kot je povedal, mestna občina pričakuje s strani države odločitev o tem, ali in v kakšni meri naj s projektom nadaljujemo.

 

Podžupan Boštjan Grobler je v nadaljevanju predstavil napore mestne občine za optimizacijo dela občinske uprave ter javnih zavodov, pri čemer je izpostavil, da želi mestna občina ohraniti nivo dosedanjih storitev, a znižati lastno porabo povsod tam, kjer je to mogoče. S tem bi že v proračunu za leto 2015 privarčevali okoli 200 tisočakov. Veliko možnosti za optimizacijo in racionalizacijo podžupan vidi tudi v delovanju mestnega potniškega prometa.

 

Podžupan Bojan Kekec je ob koncu poudaril, da želi mestna občina čim prej oblikovati dolgoročno razvojno strategijo, pri čemer bomo iskali različne možnosti za povečanje projektnega dela financiranja tudi v podjetjih, katerih soustanoviteljica je mestna občina. Glede hidravličnih izboljšav vodovodnih sistemov je še pojasnil, da je za izvedbo projekta vse nared in bi z izgradnjo vsaj ene vodarne že lahko začeli letos. Po njegovih besedah si to želijo tudi ostale občine partnerice v projektu.

 

Župan Gregor Macedoni o plačevanju najemnine za prostore RIC

Župan Gregor Macedoni o nadaljevanju projekta CeROD II

Podžupan Boštjan Grobler o optimizaciji mestnega potniškega prometa

Podžupan Bojan Kekec o izvedbi hidravličnih izboljšav vodovodnih sistemov osrednje Dolenjske

nazaj