vodilna slika

Pol odstotka dohodnine lahko namenite nevladnim organizacijam

datum: 24. 12. 2014

Na voljo je seznam upravičencev v Mestni občini Novo mesto.

0,5 % dohodnine lahko namenite več kot 100 nevladnim organizacijam, ki imajo sedež v Mestni občini Novo mesto in opravljajo splošno-koristno delo, in sicer na področjih socialnega varstva, zdravja, civilne zaščite, športa, kulture, varstva narave in drugih.

 

Kar 60 % davčnih zavezancev še ni opredelilo organizacije ali organizacij, ki bi jim namenili pol odstotka svoje dohodnine. Neopredeljenega pol odstotka dohodnine se tako nakaže v državni proračun in tako drugim prepuščate odločitev, kdo in kako bo porabil vaš denar.

 

Celoten seznam upravičencev do dohodnine za leto 2014 je dostopen tukaj, seznam upravičencev do pol odstotka dohodnine s sedežem v Mestni občini Novo mesto pa si lahko ogledate tukaj.

 

Možnost donacije imamo vsi, ki oddajamo dohodninsko napoved. Posameznemu upravičencu lahko namenimo 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5 % dohodnine. Primera: eni organizaciji lahko namenimo celotnih 0,5 % ali pa 0,5 % porazdelite na več organizacij (največ 5 organizacij z 0,1 %).

 

Zahtevo lahko oddamo kadarkoli prek sistema eDavki na spletni stani, osebno na davčnem uradu ali pa pošljete po pošti na pristojni davčni urad: Davčni urad Novo mesto, Kandijska cesta 21, 8001 Novo mesto.

 

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve. Zahteva, ki jo vložite velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. Novo zahtevo vložite le v primeru, če želite svojih 0,5 % dohodnine nameniti drugi organizaciji.

 

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko oddate kadarkoli v letu. Če boste obrazec oddali do konca tega leta, se bo vaša zahteva upoštevala pri odmeri dohodnine za leto 2014, za po novem letu oddano namenitev pa se bo donacija upoštevala pri odmeri dohodnine za naslednje leto 2015. Donacija je upravičencem nakazana v 2. polovici leta.

 

 

nazaj