vodilna slika

650-letnica Novega mesta

datum: 23. 12. 2014

Novo mesto bo jubilej praznovalo od 7. 4. 2015.

Mestna občina Novo mesto je danes dopoldne novinarjem in javnosti predstavila dosedanje aktivnosti in načrt obeležitve 650-letnice ustanovitve Novega mesta oz. podelitve mestnih pravic. Praznovanje, ki bo potekalo od 7. aprila 2015 do 7. aprila 2016, bo ponudilo raznovrstne programe in prireditve za vse občanke in občane ter druge.

 

Mestna občina je s pripravami na jubilej začela že v letu 2013. Doslej je izbrala celostno grafično podobo jubileja in promocijski film, 12 projektov na prvem Javnem pozivu o razdeljevanju proračunskih sredstev Mestne občine Novo mesto za leti 2014/15 za programe in projekte za obeleževanje 650. obletnice pridobitve mestnih pravic Novega mesta, predvidoma februarja 2015 pa bo objavljen drugi javni poziv za sofinanciranje projektov, s katerimi bomo obstoječi nabor še obogatili z dodatnimi vsebinami s področja športa, izobraževanja, družbenega dogajanja in drugih.

 

Projekti, ki smo jih že uvrstili v jubilejni program, so: Zbornik Novo mesto 1965-2015 (Društvo Novo mesto), Razstava Novo mesto, Tisočletja na okljuku Krke (Dolenjski muzej Novo mesto), K1.C3.J6.T5 (Kulturni center Janeza Trdine), Mestna veduta skozi likovno govorico (JSKD, OI Novo mesto), Koledar Novo mesto na starih razglednicah, Obeležitev 150-letnice javnega knjižničarstva v Novem mestu in 100-letnice rojstva bibliotekarja Boga Komelja (oboje Knjižnica Mirana Jarca), zbornik o urbanističnem razvoju Novega mesta (Est=etika, društvo za spodbujanje etike v prostoru), Novo mesto – Rudolfovo vstajenje – pustna prireditev (Zavod za turizem Novo mesto), Novo mesto skozi čas (Folklorno društvo Kres), Tempus 650 (Ekonomska šola Novo mesto), Rudi Potepuški (Založba Goga), Umetniški stenski koledar (Rextom, d. o. o.).

 

138 splet.jpg

 

Župan Gregor Macedoni je uvodoma poudaril, da želimo s prireditvenim programom jubilejnega leta pritegniti k sodelovanju pri oblikovanju programskih vsebin čim širši krog občank in občanov ter nevladnih organizacij, javnih institucij in podjetij. Prav tako želimo, kot je povedal župan, s pestrim naborom spodbuditi občane, da se poistovetijo z identiteto Novega mesta in da so nanj ponosni. Novo mesto si kot bodoče regijsko središče s svojo zgodovino ter uspehi na gospodarskem, izobraževalnem, športnem, kulturnem in drugih področjih zasluži večjo prepoznavnost na državni in mednarodni ravni.

 

Gregor Ivanušič, zmagovalec javnega natečaja za celostno grafično podobo, je v nadaljevanju predstavil zmagovalno izmed 13 prispelih natečajnih rešitev. Rdeča nit celostne grafične podobe so značilnosti Novega mesta, kot jih je opredelil avtor: zgodovina, razvoj, srečni ljudje, ustvarjalnost in narava. Več o tem si lahko pogledate tukaj.

 

Ob koncu novinarske konference je Mitja Ličen, predsednik Organizacijskega odbora za izvedbo dogodkov ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta, predstavil delovanje novega odbora, ki bo spremljal in koordiniral izvajanje projektov, izbranih na dvoletnem javnem pozivu 2015/16. Prav tako bo odbor organiziral tematske delavnice z namenom pridobivanja pobud institucij, društev in posameznikov. Odprli bomo tudi informacijsko pisarno, ki bo delovala vsako sredo od 15. do 17 ure od 7. januarja 2015 naprej.

 

nazaj