vodilna slika

Decembrsko dogajanje na Glavnem trgu v Novem mestu

datum: 15. 12. 2014

Od 22. decembra dalje bo na Glavnem trgu živahno vzdušje.

Novo mesto, 15. 12. 2014 - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes dopoldne medijem in javnosti predstavil decembrsko dogajanje na novomeškem Glavnem trgu, katerega organizacijo je prevzel Zavod LokalPatriot, ki je bil izbran na javnem razpisu, ta pa je k sodelovanju privabil ostale soorganizatorje (Agencijo za šport Novo mesto, Festival Novo mesto in Malomačko). Tako se bo od 22. decembra dalje na Glavnem trgu odvijal raznovrsten in obsežen božično-novoletni program s poudarkom na lokalnih ustvarjalcih.

 

003 splet.jpg

 

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, bo program za razliko od preteklih let poenoten, obsežnejši in cenejši za približno 20-30 odstotkov. Poudaril je še, da stroškov ne bo krila le mestna občina, temveč tudi ostali sodelujoči v projektu, del pa bodo prispevali tudi sponzorji.

 

Na novomeškem Glavnem trgu, na njegovem zgornjem delu, bo konec tega tedna prvič v svoji zgodovini zaživelo mobilno drsališče, ki naj bi delovalo vse do konca januarja prihodnjega leta, tam pa se bo v dopoldanskem času odvijal tudi zanimiv program za vrtčevske otroke in osnovnošolce. Kot je povedal direktor Agencije za šport Novo mesto Srečko Vovko bodo s postavitvijo drsališča prispevali k oživljanju starega mestnega jedra, hkrati pa skušali občanke in občane, zlasti pa tudi najmlajše naučiti osnovnih veščin drsanja in hokeja na ledu. Možna bo tudi izposoja drsalk.

 

Od 22. 12. 2014 do novega leta pa bo Glavni trg opremljen z odrom, ki bo stal neposredno pred rotovžem in na katerem se bodo zvrstile številne prireditve, ki jih bomo pospremili z bogato kulinariko ter sejemskim programom. Zato bo zgornji del Glavnega trga od 22. 12. 2014 do 1. 1. 2015 med 16. in 23. uro, na silvestrski večer pa do 4. ure zjutraj, zaprt za ves promet. Po besedah Boruta Pelka, direktorja Zavoda LokalPatriot, bo od 22. 12. 2014 do 1. 1. 2015 med 16. in 22. uro na Glavnem trgu potekal božično-novoletni sejem, na katerem bodo na voljo izbrana božično-novoletna darila, rokodelski izdelki, okraski, peciva, igrače ipd. Sejem bo tudi kulinarično pester (pečen kostanj, kuhano vino, medica, domača kulinarika). Na sejmu se bodo predstavili lokalni proizvajalci z artikli, ki jih ne najdemo v trgovinski ponudbi. Kot je poudaril, celoten program v zadnjem tednu decembra temelji na lokalnih, novomeških ustvarjalcih, posamezni projekti pa imajo tudi dobrodelno noto, saj bomo zbirali dobrine in sredstva za socialno ogrožene. Program sestavljajo otroške prireditve, večerne prireditve in silvestrovanje. Vse prireditve so za obiskovalce brezplačne. Otroške prireditve bodo potekale med 22. in 31. decembrom med 17. in 19. uro na velikem odru na Glavnem trgu. Zvrstile se bodo lutkovne predstave, delavnice, glasbeni in plesni nastopi, obisk Božička in Dedka Mraza, otroški vlakec… Med 20. in 23. uro bo potekal večerni program, ki je namenjen najširšemu krogu občanov. Silvestrovanje bo kot po navadi potekalo na Glavnem trgu.

 

Ana Petančič, vodja Si.mobil centra Novo mesto, je ob koncu novinarske konference dodala, da si v podjetju Si.mobil močno prizadevajo k oživljanju mestnega jedra, kjer deluje tudi njihova poslovalnica, hkrati pa želijo biti tudi družbeno odgovorni, zato so se odločili podpreti ta projekt.

 

Podrobnejši program si lahko pogledate tukaj.

 

Župan Gregor Macedoni o decembrskem dogajanju v Novem mestu

nazaj