vodilna slika

Mestna občina Novo mesto partner v projektu BET on EU

datum: 12. 12. 2014

Mestna občina Novo mesto spodbuja državljansko participacijo na lokalnem nivoju.

 

BET ON EU 1.jpg

 

Mesto Osijek (Hrvaška) je med 1. in 3. decembrom gostilo prvi mednarodni dogodek v okviru projekta BET on EU: Balkans and Europe Together: Opportunity for a New Experience towards Unification!, ki ga financira program Evropa za državljane.

 

Kakor projekt sam sledi metafori stave, se je ta uvodni dogodek osredotočil na ''pravila igre'' z namenom ozaveščanja o zadevah EU, predvsem o širitvenem procesu in o vlogi lokalnih oblasti in državljanov pri oblikovanju prihodnosti EU ter poudarjanju metod skupnega sodelovanja v projektu EU.

 

V prihodnjih mesecih bo vseh 19 partnerjev (12 iz EU in 7 z zahodnega Balkana) na lokalni ravni organiziralo vrsto dogodkov, ki bodo vključevali različne metode in karakteristike. Skupni cilj je povečevanje učinka na lokalni ravni, ki zagotavlja nepristransko platformo za izmenjavo, razmišljanje, razpravo in delovanje za prihodnost Evrope kot ambasadorji gesla ''Združeni v raznolikosti''.

 

Novo mesto se je s tem projektom postavilo na zemljevid evropskih občin in organizacij, ki aktivno prispevajo k prihodnosti Evropske unije, širitvi Evropske unije na zahodni Balkan… Vzpostavila se je mreža mest, ki bo v nadaljnjih letih produktivna platforma za mednarodno sodelovanje tudi na projektih ostalih sektorjev, ki jih pokriva običajno delovanje občin. Mestna občina Novo mesto je obenem tudi dokazala, da spodbuja državljansko participacijo na lokalnem nivoju in krepi sodelovanje med nevladnimi organizacijami ter lokalno oblastjo.

 

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je od leta 2012 član Združenja agencij za lokalno demokracijo – ALDA. V tem obdobju so skupaj razvili pet mednarodnih projektov, na katerih so sodelovala tudi druga društva iz Novega mesta. Še posebej Društvo Novo mesto in Društvo Rokoroki, ki sta sodelovali na treh projektih z devetimi mednarodnimi in desetimi lokalnimi dogodki in udeleženci iz tujine. Udeležili so se mednarodnih dogodkov v Bruslju (Belgija), Špitalu na Dravi (Avstrija), Marghiti (Romunija), italijanskih mestih Mesagne, Sacile, Pordenone, Porcia in Brugnera ter bolgarskem Nessebarju. Teh mednarodnih in lokalnih dogodkov so se udeležili tudi predstavniki Mestne občine Novo mesto.

 

Trenutno Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto skupaj z ALDO in njenimi člani kandidira na štirinajstih razpisih programov Evropa za državljane, Erasmus +, Obzorje 2020 ...

Rezultat sodelovanja z Mestno občino Novo mesto je tudi uspešen projekt BET ON EU programa Evropa za državljane, prijavi na razpis programa Obzorje 2020 (Mobilnost za rast 2014-2015: Cooperative ITS for safe, congestion-free and sustainable mobility) in ERASMUS+ pa sta še v obravnavi.

 

 

BET ON EU.jpg

 

nazaj