vodilna slika

Pobuda za sodelovanje javnosti pri pripravi programa preprečevanja odpadkov

datum: 22. 10. 2014

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP)

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je 20. oktobra 2014 na spletni strani http://www.mko.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/7707/ objavilo pobudo za sodelovanje javnosti pri pripravi programa preprečevanja odpadkov. Zainteresirano javnost, zlasti vse deležnike, ki s svojo dejavnostjo in ravnanjem kakorkoli vplivajo na preprečevanje odpadkov, MOP vabi, da podajo svoje predloge. MOP bo posredovane predloge pregledal in jih smiselno uvrstil v predlog programa. V postopku sprejemanja programa je predvidena tudi javna obravnava osnutka ter nadaljnji usklajevalni sestanki, ki bodo priložnost, da širša javnost aktivno sodeluje pri reševanju okoljskih problemov in oblikovanju ukrepov za doseganje ciljev glede preprečevanja odpadkov v Sloveniji.

 

Program preprečevanja odpadkov MOP pripravlja na podlagi zahtev Direktive 2008/98/ES o odpadkih. V programu se določijo cilji preprečevanja odpadkov. Države članice opišejo obstoječe ukrepe za preprečevanje in ocenijo uporabnost ukrepov. Namen takih ciljev in ukrepov je prekiniti povezavo med gospodarsko rastjo in vplivi na okolje, povezanimi z nastajanjem odpadkov. Države članice lahko določijo ustrezne posebne kvalitativne in kvantitativne cilje za ukrepe za preprečevanje odpadkov, sprejete za spremljanje in oceno napredovanja ukrepov.

 

Države članice morajo v skladu z Direktivo 2003/35/ES ali, če je to ustrezno, Direktivo 2001/42/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. junija 2001 o presoji vplivov nekaterih načrtov in programov na okolje zagotoviti, da imajo ustrezne zainteresirane strani, organi in širša javnost možnost udeležbe pri pripravi programov preprečevanja odpadkov, ter da imajo dostop do njih, potem ko so pripravljeni. Načrti in programi se bodo objavili na javno dostopnem spletnem mestu.

 

Vsi zainteresirani lahko predloge posredujejo do 16. novembra 2014 na elektronski naslov ministrstva: gp.mop(at)gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska 47, 1000 Ljubljana, s pripisom »Preprečevanje odpadkov«.

nazaj