vodilna slika

Šance dokončno prenovljene

datum: 02. 10. 2014

Petdesetletna prizadevanja za obnovo so le obrodila sadove.

Z včerajšnjim blagoslovom mestnega obzidja – Šanc smo tudi uradno zaključili obnovo tega kulturnega spomenika lokalnega pomena.

 

Obnova tega srednjeveškega obzidja pomeni spoštovanje tukajšnje zgodovinske dediščine, saj vemo, da je v zgodovini mesta igralo pomembno obrambno vlogo, danes pa se ob njem odvija ena lepših mestnih sprehajalnih poti. Ta obrambni zid je poleg reke Krke, ki mesto ovija s treh strani, Novo mesto obvaroval pred Turki in tako ključno vplival na njegov nadaljnji razvoj.

Novomeške Šance so izjemno pomembne za obravnavo historičnega mestnega območja Novega mesta, saj so v slovenskem prostoru le redka mesta z ohranjenimi srednjeveškimi obzidji. Zato smo na Mestni občini Novo mesto ponosni na to, da smo ostanke srednjeveškega kamnitega obzidja, starega preko 600 let, ki se nahajajo na Kapiteljskem hribu v Novem mestu, letos le uspeli obnoviti. Šance sicer stojijo na zemljiščih Škofije Novo mesto, Stolnega kapitlja Novo mesto in Stolne župnije Novo mesto, ki so soglašali s predlagano obnovo zidu s strani Mestne občine Novo mesto kot investitorja.

Obnovo Šanc so zaradi njihovega statusa (kulturni spomenik lokalnega pomena) budno spremljali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območni enoti Novo mesto, kjer so izdelali konservatorski program in v njem podali smernice za sanacijo obzidja.

 

KOK 1244 splet.jpg

Foto: Foto Asja

 

Obzidje, katerega višina in širina se po dolžini spreminjata, je sicer skupaj dolgo 155 metrov, obnovili pa smo odsek dolžine 122 metrov. Z deli, vrednimi okoli 270.000 evri, smo začeli marca letos, zaključili pa pred rokom – v avgustu. Opravili smo statično sanacijo zidu ter sanacijo in zaščito temeljev z zemeljskim nasipom. Da bi zid zaščitili pred padavinami, smo zgradili še dvokapno strešico, krito z bobrovcem. Porušeni del zidu smo pozidali iz istih kamnov in povezali s še stoječimi deli. Ob obzidju smo uredili sprehajalno pot, zgodovinske podatke in arheološke najdbe pa primerno zabeležili na obvestilnih tablah.

 

Na slovesnosti so spregovorili župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Glavan ter konservatorski svetovalec na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območni enoti Novo mesto, in odgovorni konservator za obnovo obzidja Šance Tomaž Golob.

 

KOK 1414 splet.jpg

 Foto: Foto Asja

 

Slovesnost so popestrile učenke Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto Ana Šenica, ki se je predstavila z Dvoglasno invencijo št. 8 v F-duru Johanna Sebastiana Bacha na klavirju, ter solistki Tina Lahne in Anja Tisovec, ki sta zapeli Rossinijev Mačji duet.

 

nazaj