vodilna slika

Praznični april

datum: 01. 04. 2014

Ob občinskem prazniku se bodo odvile številne prireditve.

Podžupanja Mestne občine Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar in direktor Agencije za šport Novo mesto Srečko Vovko sta danes dopoldne predstavila vrsto kulturnih, športnih in družabnih prireditev, ki se bodo ob občinskem prazniku Mestne občine Novo mesto odvijale v mesecu aprilu, pa tudi v maju.

 

011 Splet.jpg

 

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku bo tudi letos podelitev nagrad in priznanj osmim nagrajenkam in nagrajencem. Naziv častni občan Mestne občine Novo mesto bo tako prejel Božidar Kočevar, nagradi pa dr. Boris Dular in dr. Edward Pałka. Trdinovi nagrajenki bosta postali Alojzija Kristan in Majda Pungerčar, medtem ko so dobitniki grba Mestne občine Novo mesto Društvo Novo mesto, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Igor Pate. V kulturnem delu programa bo nastopil pevski zbor Gimnazije Novo mesto z muzikalom Nekega dne.

 

V aprilu bomo obeležili tudi 100-letnico Planinskega društva Krka Novo mesto, ki pripravlja osrednjo slovesnost 11. aprila, pa tudi razstavo Novomeška planinska pot ter 5. tradicionalni nočni pohod z baklami na Trško goro.

Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine praznuje 30-letnico društva, ki jo bodo obeležili 8. aprila.

Naj omenimo še mednarodni folklorni festival Slofolk (28. aprila), ki letos poteka že desetič. Na novomeškem Glavnem trgu bo Folklorno društvo Kres gostilo folklorne skupine iz Bolgarije, Grčije, Makedonije in Portugalske.

 

V aprilu bomo skupaj s Komunalo Novo mesto in podjetjem CeROD obeležili tudi dan Zemlje (22. 4., Glavni trg), pa teden knjige, literarne večere organizira Založba Goga, ki v Knjigarno Goga vsako soboto dopoldne vabi otroke na pravljične urice. V Dolenjskem muzeju organizirajo muzejske delavnice Pečat Rudolfa IV. Habsburškega, ki bodo 5. aprila. Dolenjski muzej organizira še vodeni sprehod po sledeh porušenih cerkva ter kapelic v Novem mestu, ki bo 6. aprila od 15. ure do 17.15.

Na sam občinski praznik 7. aprila je predviden tudi podpis sporazuma o sodelovanju med Knjižnico Mirana Jarca in Gradsko knjižnico Zadar. Knjižnica Mirana Jarca bo 23. aprila ob 18. uri na pogovornem večeru gostila častnega občana mestne občine dr. Milčka Komelja in novomeškega slikarja Sama Kralja.

8. aprila bomo obeležili tudi mednarodni dan Romov, 25. aprila pa še dan upora proti okupatorju.

 

Tudi športnih dogodkov bo obilo. V aprilu in maju bodo potekali 8. Rudolfovi tedni športa, ki jih podrobneje predstavljamo spodaj, kot tudi že 15. novomeški tek. Popestrili ga bomo s predstavitvijo turistične ponudbe Zadra (Hrvaška), ki bo potekala 6. aprila med 11. in 16. uro. Kot zanimivost omenimo, da so lanskega avgusta Združeni narodi razglasili ravno 6. april za Mednarodni dan športa za razvoj in mir.

 

Lepo vabljeni, da v aprilu tudi vi prispevate k prazničnemu vzdušju v Mestni občini Novo mesto.

 

8. Rudolfovi tedni športa

15. novomeški tek

Prireditve v aprilu 2014

nazaj