vodilna slika

Začel se je Evropski teden mobilnosti

datum: 16. 09. 2013

Vrhunec projekta bo v petek, 20. 9., na novomeškem Glavnem trgu.

Mestna občina Novo mesto bo tudi letos obeležila Evropski teden mobilnosti (ETM), ki predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. Poteka vsako leto v času od 16. do 22. septembra. Namen akcije je spodbuditi lokalne skupnosti k promociji in uvajanju trajnostnih ukrepov na področju prometa ter povabiti občane, da preizkusijo načine prevoza (npr. s kolesom, skirojem, rolerji, rolko, mestnim avtobusom…), ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtom.

ETM nas že dvanajsto leto zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Letos si bomo v okviru te pobude prizadevali za čistejši zrak ter tako za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka. Slogan Evropskega tedna mobilnosti 2013 je »Vaš korak za čistejši zrak«, želi pa nas opomniti na to, da imamo meščanke in meščani sami moč storiti marsikaj. Že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci. Raziskave, izvedene med evropskim tednom mobilnosti, kažejo, da je veliko državljanov zaskrbljenih zaradi kakovosti zraka, ki ga vsakodnevno vdihavajo, in da uvrščajo onesnaženost zraka med svoje največje okoljske skrbi. Podpirajo zamisli o povečanju zelenih površin, pločnikov in kolesarskih stez, da bi tako poživili sosesko, prispevali k boljši kakovosti zraka in zmanjšali zvočno onesnaženost v mestu.

 

ETM2013 2 splet.jpg

 

 

Akcije Mestne občine Novo mesto v času ETM:


 SEPTEMBER 2013:

- Brezplačni prevozi z avtobusi mestnega potniškega prometa v mesecu septembru 2013

Mestni avtobusi v mesecu septembru 2013 na vseh linijah ob katerikoli uri vozijo brezplačno. Akcija poteka v sodelovanju s podjetjem Arriva Dolenjska in Primorska, d. d.

 

- Brezplačna izposoja koles v mesecu septembru 2013

Zavod za turizem Novo mesto v mesecu septembru 2013 brezplačno izposoja svoja kolesa. Oglasite se na Turistično-informacijskem centru na naslovu Glavni trg 6.

 

TOREK, 17. SEPTEMBER 2013:

- Okrogla miza START@NOVOMESTO (18.30, Dolenjski muzej v Novem mestu)

Okrogla miza, na kateri bodo sodelujoči strokovnjaki podali ideje za razvoj in prenovo starega mestnega jedra, bo ob 18.30 v preddverju Dolenjskega muzeja.

 

SREDA, 18. SEPTEMBER 2013:

- Pohod po trasi Novo mesto-Cerovci-Žihovo selo-Sela pri Ratežu-Smolenja vas-Novo mesto (18. september 2013 ob 8.00 izpred rotovža, povratek na Glavni trg ob 13. uri)

Krožna pot nas bo vodila preko Ragovega loga do naselja Ragovo, nato v Cerovce ter ob desnem bregu reke Krke do Žihovega sela. Nadaljevali bomo do vasi Sela pri Ratežu in Smolenje vasi, nato pa nazaj v Novo mesto. Trasa poti je speljana po raznolikem okolju, brez vzponov, večji del je makadamski, del pa tudi asfaltiran.

Pohod organizira Planinsko društvo Krka.

Prijave in informacije: Tone Progar (041 693 195) in Marica Praznik (040 224 544).

 

PETEK, 20. SEPTEMBER 2013:

- Dan brez avtomobila (9.00-18.00, Glavni trg, Novo mesto)

9.00–9.20: Uradna otvoritev prireditve »Dan brez avtomobila«

9.20–13.00 ter 15.00-18.00: Predstavitve športnih ter drugih društev in organizacij z novomeškega območja ter športnih panog (poligoni…), ustvarjalne delavnice, poslikava obraza… Z nami bodo med drugim: Plesni studio Novo mesto, Gimnastično društvo Novo mesto, Namiznoteniški klub Krka, Teniški klub Portovald, Nogometni klub Krka, Moški odbojkarski klub Krka, Košarkarski klub Krka, Kolesarski klub Adria Mobil, Atletski klub Krka, Moški rokometni klub Krka Novo mesto, Plesni klub Novo mesto, Teniški klub Otočec, Šahovsko društvo Krka, Planinsko društvo Krka, Akademija tajskega boksa Scorpion, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mesto, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto, Zavod Varna pot, policisti, gasilci in reševalci…

Prireditve se bodo udeležili tudi znani novomeški športniki.

10.00-18.00: živa knjižnica v atriju Hiše kulinarike na Glavnem trgu

Metoda Žive knjižnice sooči bralca z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost soočenja z lastnim stereotipom. Knjige v Živi knjižnici so predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in ki so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice. Tokrat boste lahko govorili z naslednjimi knjigami: oseba z izkušnjo nasilja in varne hiše; oseba, ki je obolela z rakom; aktivist/vstajnik; istospolno usmerjena oseba; prekerni delavec; ozdravljen odvisnik od trdih drog; vegetarijanka; priseljenka; moški v ženskem poklicu; prostovoljec; musliman; aktivist Druge novomeške pomladi; reper; oseba z begunsko izkušnjo; Rominja; mati samohranilka ipd. Več na:

http://www.nevladnik.info/si/dogodki/?id=8921

15.00 do 18.00: Predstavitev nevladnih organizacij

Predstavilo se bo preko sedemdeset društev in zasebnih zavodov, ki skrbijo za različna področja našega življenja (kultura, šport, socialno in zdravstveno varstvo, tehnična kultura, mladina, turizem, kmetijstvo, okolje, humanitarna dejavnost, prostovoljstvo). Svoje programe in dejavnosti bodo poleg s promocijskimi materiali na stojnicah predstavili predvsem s praktičnimi prikazi, simulacijami in delavnicami, na glavnem odru pa z glasbenimi, folklornimi in inštrumentalnimi nastopi.

 

Ta dan bo Glavni trg zaradi prireditve od 5. do 19. ure zaprt za promet, obvoz pa bo urejen. Popolna zapora bo veljala tudi za vse javne parkirne prostore na celotnem območju Glavnega trga.

 

- Pohod po trasi Novo mesto-Grm-Gotna vas-Novo mesto (odhod ob 16.00 izpred rotovža, povratek na Glavni trg ob 18.30)

Izpred rotovža se bomo podali do Gradu Grm in nato ob potoku Težka voda do Gotne vasi. Prečkali bomo magistralno cesto ter se podali v Gotenski boršt. Po Ulici Ivana Roba bomo prišli nazaj do magistralne ceste ter nato do Glavnega trga.

Pohod organizira Planinsko društvo Krka.

Prijave in informacije: Tone Progar (041 693 195) in Marica Praznik (040 224 544).

 

- Javna predstavitev projekta za prenovo mestne tržnice v Novem mestu (ob 18. uri na tržnici)

Projektne rešitve bo predstavil avtor projekta arhitekt Sandi Pirš iz Studia PIRSS, d. o. o.

 

 21. SEPTEMBER 2013:

- 3. županov dobrodelni teniški turnir (ob 10. uri, teniška igrišča na Portovalu)

Turnir, ki ga organizirata Mestna občina Novo mesto in Teniški klub Portovald, bo potekal na teniških igriščih na Portovalu. Sredstva, ki jih bomo zbrali ta dan, bomo namenili Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto za Sklad za pomoč ljudem v stiski.

Prijave igralcev na turnir sprejemajo v Teniškem klubu Portovald na nmtenis@gmail.com ter na mobilni številki 041 557 857 (Jiři Volt) najpozneje do petka, 20. 9. 2013, do 12. ure. Slovesna otvoritev turnirja bo ob 10. uri. Tekmovalke in tekmovalci pa se na prireditvenem prostoru zglasite med 9.30 in 10. uro.

 

 

 

 

 

nazaj