vodilna slika

Zaključna prireditev projekta EPK 2012 v Novem mestu

datum: 14. 12. 2012

Slovesnost bo v ponedeljek, 17. 12. 2012, ob 19. uri v KCJT.

V ponedeljek, 17. 12. 2012, ob 19. uri se bo s predstavo Upor Zemlje avtorja Igorja Lumperta in v produkciji Kulturnega centra Janeza Trdine zaključila Evropska prestolnica kulture 2012 v Novem mestu.

Upor Zemlje je večmedijski projekt, ki vključuje različne umetniške zvrsti od videa, filma do plesa, petja in žive glasbe. Glavna tema dogodka obravnava naravne katastrofe (potrese, vulkanske izbruhe, tornade, poplave), ki so vse pogostejša oblika odpora, s katerim Zemlja bojuje boj za svoj obstoj proti današnji civilizaciji. Novomeščan Igor Lumpert je projekt Upor Zemlje zasnoval tako, da tokrat jezik umetnosti, govorica slik, glasbe, besede in giba komentira naravne katastrofe, ki se dogajajo na našem planetu.

Prav za ta dogodek je nastala nova avtorska glasba Igorja Lumperta, ki povezuje različne glasbene svetove ter hkrati razvija inovativne oblike izpovedi in improvizacije, ki jih črpa iz pesmi Allena Ginsberga in ameriških Indijancev.

Glasbo, ki jo izvaja mednarodna jazz zasedba, podkrepijo video interpretacija s 16 mm filmom, ki ga je prav za ta projekt ustvarila večmedijska umetnica Željka Blakšić, jazz balet Plesnega studia Novo mesto ter vokali in citati v izvedbi Mešanega pevskega zbora Pomlad, Klavdije Kotar in Nine Štampohar.

 

Zamisel in glasba: Igor Lumpert

Izvršna producentka: Vesna Dular

Nastopajo: Igor Lumpert in Resistance of the Earth Ensamble, Željka Blakšić a. k. a. Gita Blak, jazz plesalci Plesnega studia Novo mesto, Mešani pevski zbor Pomlad, Klavdija Kotar, Nina Štampohar

Luč: Tomaž Tomašič

Ton: Festival Novo mesto

 

 

EPK splet.jpg

Župan Alojzij Muhič o celoletnem projektu Evropska prestolnica kulture 2012

Direktorica Kulturnega centra Janeza Trdine Vesna Dular o zaključni prireditvi Upor Zemlje

nazaj