vodilna slika

Dela na Kandijski cesti

datum: 15. 11. 2012

Dela bodo tekla po posameznih odsekih, in sicer eno leto.

Grb barvni.jpgEU logo.jpg

 

Projekt Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralna čistilna naprava v Novem mestu je vključen v pilotni projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju reke Krke. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada.

Rekonstrukcija Kandijske ceste, ki se je začela s prometno zaporo 15. 11. 2012, trajala pa bo skupaj eno leto, predvideva optimizacijo kanalizacijskega omrežja v območju Kandijske ceste, gradnjo novega kanala, prevezave obstoječih kanalov, rekonstrukcijo ostalih komunalnih, energetskih in telekomunikacijskih vodov ter celovito rekonstrukcijo vozišča Kandijske ceste.

Investitor projekta je Mestna občina Novo mesto, izvajalec del pa Begrad, d. d., Novo mesto.

 

Predmet projekta je rekonstrukcija kanalizacijskega sistema na območju Kandijske ceste z infrastrukturo v telesu ceste. V sklopu izgradnje kanalizacijskega sistema je potrebna obnova R2-419/1203 Soteska – Novo mesto od km 13.374 do km 14.200 od mostu preko Težke vode do območja, ki se ureja z OPPN za rekonstrukcijo križišča Belokranjske ceste v Novem mestu na G2-105 in R2-419 s širšim vplivnim območjem.

Zaradi navedenih del bosta potrebni popolna in delna zapora odseka državne ceste R2-419, in sicer popolna zapora v dveh fazah, delna zapora pa v štirih fazah. Popolna zapora državne ceste se izvede v prvem delu, od mostu preko Težke vode do križišča s Trdinovo ulico in Kandijskim mostom, zaradi prevelike zgoščenosti obstoječih in projektiranih vodov. S popolno zaporo bo tudi čas gradnje krajši. Obvoz bo urejen.

 

Potek obnove in zapor si lahko ogledate tukaj.

 

Slika1.jpg

 

Prva etapa zajema del državne ceste R2-419 od Težke vode do križišča pri Kandijskem mostu, druga etapa pa bo izvedena na delu od Kandijskega mostu do glavnega uvoza v TPV, in sicer v osmih ločenih fazah z delnimi zaporami državne ceste R2-419 odsek 1203 Soteska – Novo mesto od km 13.870 do km 14.225 (II. etapa) – to je na dolžini 355 m na Kandijski cesti v Novem mestu. Izvede se tudi popolna zapora javne poti JP 799303 Kandijska cesta.

 

Obvozi v prvi fazi popolne zapore:

Tovorni promet iz smeri mestnih vpadnic se vodi preko severne obvoznice, na Kandijsko cesto bo dovoljen dostop vozil za izvajanje dostave. Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo preusmerjeni na obvozne ceste prek območja Grma, Smrečnikove in v smeri Šmihela. Promet na ožini pri mlinu bo reguliran izmenično enosmerno s pomočjo semaforske naprave.

 

Obvozi v drugi fazi popolne zapore:

Tovorni promet iz smeri mestnih vpadnic se vodi preko severne obvoznice, na Kandijsko cesto bo dovoljen dostop vozil za izvajanje dostave. Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo preusmerjeni na obvozne ceste prek območja Grma, Smrečnikove in ulice Nad Mlini. Promet na ožini pri mlinu bo reguliran izmenično enosmerno s pomočjo semaforske naprave.

 

V času tretje faze prometne zapore na delu Kandijske ceste od Kandijskega mostu do križišča z Jakčevo ulico se izvede enosmerni režim prometa. Promet iz smeri TPV bo voden enosmerno po Kandijski cesti, v obratni smeri pa enosmerno iz Kandijske ceste na Trdinovo ter naprej po Mušičevi nazaj na Kandijsko cesto. Enak režim z manjšimi spremembami na Jakčevi ulici bo veljal ob prometnih zaporah na delu do vile Elze pri TPV.

 

Druga etapa predvideva prometno ureditev z izvedbo delnih zapor in izmenično enosmernega prometa, ki bo reguliran s pomočjo semaforskih naprav in prometne signalizacije. V času popolne zapore dela Kandijske ceste JP 799303, bo dostop omogočen preko parkirišča pri trgovini Mercator.

Župan Alojzij Muhič o pomenu projekta za Novo mesto

Mag. Jože Kobe, vodja projekta, o delih, ki se bodo izvajala, in prometnih zaporah

nazaj