vodilna slika

Prireditve in dogodki ob občinskem prazniku Mestne občine Novo mesto

datum: 02. 04. 2012

Osrednja slovesnost bo v soboto, 7. aprila, ob 19. uri v KCJT.

Danes dopoldne je v dvorani Občinskega sveta na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili prireditve in dogodke, ki se bodo v okviru občinskega praznika Mestne občine Novo mesto odvili v aprilu in maju.

 

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri bomo podelili nagrade in priznanja, bo na praznično soboto, 7. aprila 2012, ob 19. uri v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Letošnji nagrajenci so: Marjan Ivan Moškon, ki bo prejel naziv častni občan Mestne občine Novo mesto, Franci Kek, Gorazd Štangelj in Jože Zupančič, ki bodo prejeli nagrado mestne občine, Matjaž Matko in Žiga Virc kot Trdinova nagrajenca ter Matija Zamida, ki bo prejel grb Mestne občine Novo mesto. V kulturnem programu bosta nastopila Lara Jankovič in Gregor Strniša. Pred prireditvijo bosta na ploščadi pred centrom nastopila KUD Mestna godba Novo mesto in mažoretke Mažoretnega kluba Takt Novo mesto.

 

V četrtek, 5. aprila 2012, ob 19. uri se izpred rotovža na Glavnem trgu začne nočni pohod z baklami na Trško goro. Pohod organizirata Planinsko društvo Krka Novo mesto ob podpori generalnega sponzorja Krke ter Mestna občina Novo mesto. Več informacij lahko dobite na 041 693 195 ali 041 769 182 (Tone Progar).

 

Dolenjski muzej Novo mesto v soboto, 7. aprila, ob 15. uri vabi na voden ogled zgodovinske razstave Novo mesto 1848-1918. Po razstavi bo vodila avtorica razstave Majda Pungerčar. Ob tej priložnosti bo prikazana Vpisna knjiga uniformirane meščanske garde.
Med 15. in 17. uro pa bo v muzeju potekala muzejska delavnica, na kateri boste lahko izdelovali velikonočne pisanice s pečatom Rudolfa IV. Habsburškega. Delavnico bo vodila Jožefa Kastelic, ki z muzejem sodeluje kot kulturna prostovoljka in pisanice izdeluje že več kot dve desetletji.

 

V počastitev občinskega praznika, Svetovnega dneva Romov in ob 30-letnici ustanovitve prvega romskega društva na Slovenskem bo v soboto, 7. aprila, ob 12. uri v kinodvorani 1 Planeta Tuš Novo mesto premierna uprizoritev celovečernega dokumentarnega filma Pot v gaj (3. del slovensko-romske trilogije Opre Roma), scenarista in režiserja Filipa Robarja Dorina in producenta Studia Vrtinec.

 

Že šesto leto Agencija za šport Novo mesto organizira Rudolfove tedne športa, ki bodo potekali od 2. aprila do 19. maja. Časovnico dogodkov si lahko ogledate spodaj.

 

21. aprila 2012 bo na teniških igriščih na Portovalu potekal tradicionalni teniški turnir Situla Open. Več informacij boste našli na spletni strani TK Portovald.

 

Zavod za turizem Novo mesto in Agencija za šport Novo mesto organizirata v soboto, 12. maja, ob 9. uri s startom na Loki pohod vseh generacij. Ob tej priložnosti bo Zavod za turizem na Loki postavil turistično obvestilno tablo z vrisano karto poti in drugimi zanimivimi podatki. Cilj pohodnikov bo na Glavnem trgu, kjer bo hkrati tekla prireditev jubilejnega 40. Tedna cvička. Spomnimo, Zavod za turizem Novo mesto je lani skupaj z območnim združenjem borcev za vrednote NOB Novo mesto odprl »Spominsko rekreativno in turistično pot objetega mesta - Novo mesto v žici« ter ob tej priložnosti tudi izdal zloženko s karto, pohodni karton, spominsko knjigo itd.

 

Po enoletnem premoru bo Novo mesto spet gostilo Novomeški tek, ki bo v nedeljo, 13. maja 2012, ob 15. uri. Več o prireditvi najdete spodaj.

Irena Potočar Papež, vodja Kabineta župana, o osrednji slovesnosti ter letošnjih nagrajencih

Irena Potočar Papež, vodja Kabineta župana, o ostalih prireditvah in dogodkih v počastitev občinskega praznika

Novomeški tek

6. Rudolfovi tedni športa - spored

nazaj