vodilna slika

Mestna občina Novo mesto pridobila certifikat Družini prijazno podjetje

datum: 12. 03. 2012

Po treh letih lahko mestna občina pridobi polni certifikat.

 

dpp.JPGMestna občina Novo mesto je 31. januarja 2012 pridobila certifikat Družini prijazno podjetje. Namen certifikata je pri vodenju občine upoštevati tudi aspekt, ki zaposlenim zagotavlja čimbolj uspešno in učinkovito usklajevanje družinskega ter poslovnega življenja.

Župan Alojzij Muhič je jeseni 2011 imenoval Projektno skupino za uvedbo sistema Družini prijazno podjetje, ki je izbrala 12 ukrepov za izboljšanje upravljanja delovnih procesov in kakovosti delovnega okolja za boljše usklajevanje poklicnega in družinskega življenja ter zanje izdelala akcijske načrte. V mesecu februarju je mestna občina že začela izvajati akcijske načrte, njihovo učinkovitost pa bo ocenjevala vsako leto v mesecu januarju. Po treh letih bo celovita presoja pokazala, ali so bili vpeljani zastavljeni ukrepi in doseženi cilji. Če da, podjetje pridobi polni certifikat Družini prijazno podjetje.

S projektom želi Mestna občina Novo mesto prispevati k dolgoročnemu procesu spreminjanja kulture v delovnih organizacijah in v javnosti nasploh, ozavestiti posameznike ter delodajalce, da uspešna kariera in družina nista nezdružljivi, se ne izključujeta ter da za uspešno kariero ni treba žrtvovati družinskega življenja. Take delovne organizacije so privlačnejše za izobražene mlade kadre. Pozitiven odnos do starševstva dokazano znižuje bolniške odsotnosti, povečuje motiviranost zaposlenih, zmanjšuje se menjavanje zaposlenih.

V Sloveniji je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prve osnovne certifikate za dobo treh let podelilo 32 slovenskim podjetjem v maju 2007. Nosilec postopka in izvedbene organizacije je od novembra 2007 neprofitna nevladna organizacija Zavod Ekvilib. Pri razvijanju in izvajanju certificiranja pa sodelujejo še Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Združenje delodajalcev Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ter vrsta zunanjih sodelavcev in strokovnjakov.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

nazaj