vodilna slika

Novomeški simfoniki vabijo na koncert ob kulturnem prazniku

datum: 30. 01. 2012

Koncert bo v torek, 7. februarja, ob 19. uri v Športni dvorani Marof.

Danes opoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri so župan Alojzij Muhič, ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto Matija Slak, predsednik sveta šole Johannes Jernej Krmc in predstavnica Krke, d.d. kot generalnega pokrovitelja projekta Mateja Vukšinič Kozoglav predstavili program tradicionalnega koncerta Novomeškega simfoničnega orkestra ob slovenskem kulturnem prazniku.
Koncert bo v torek, 7. februarja 2012, ob 19. uri v Športni dvorani Marof.

 

Kot je povedal župan Alojzij Muhič, je letošnji koncert poseben tudi zato, ker je kot projekt uvrščen med programe Evropske prestolnice kulture. V soboto, 28. 1. 2012, smo z glasbeno-plesno pravljico Sneguljčica svečano vstopili v leto Evropske prestolnice kulture v Novem mestu, naslednji dogodek pa je prav koncert Novomeškega simfoničnega orkestra. Vključenost v sklop EPK orkestru in novomeški glasbeni šoli pomeni priznanje za kvalitetno delo, saj so kulturni producenti in strokovnjaki s področja klasične glasbe, ki delujejo v okviru Javnega zavoda Maribor 2012, prepoznali odlično programsko zasnovo in glasbeno izvajanje vsebin Novomeškega simfoničnega orkestra, prav tako bo JZ Maribor sofinanciral projekt v višini tretjine njegove celotne vrednosti.

 

Program, ki ga bodo izvajali novomeški simfoniki, je izjemno zahteven, saj obsega An Outdoor Uverture Aarona Coplanda v uvodu, Beethovnov trojni koncert v C-duru, Šoštakovičevo Jazz suito ter glasbo priznanega skladatelja filmske glasbe Johna Williamsa (Schindlers List in Raiders March). Orkester se bo poklonil tudi lani preminuli legendi narodne glasbe Lojzetu Slaku s priredbo izbranih melodij, ki jih je za orkester priredil Jani Golob. Nastopile bodo tudi solistke Ana Čop (klavir), Manja Slak (violina), Zala Vidic (violončelo) ter Ana Zec (violina).

 

8  februar 2012 splet.jpg

Župan Alojzij Muhič o projektu, ki je vključen v program Evropske prestolnice kulture 2012

Matija Slak, ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, o Novomeškem simfoničnem orkestru in programu, ki ga bodo izvedli

Johannes Jernej Krmc, predsednik sveta zavoda in član orkestra, o pripravah orkestra na koncert

nazaj