vodilna slika

Novomeška otvoritev Evropske prestolnice kulture to soboto, 28. 1. 2012

datum: 23. 01. 2012

Novo mesto projekt začenja na edinstven način - z glasbeno plesno pravljico Sneguljčica

Danes opoldne so župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, Klavdija Kotar z Javnega sklada za kulturne dejavnosti, izpostave Novo mesto ter Andrej Krštinc z zavoda LokalPatriot predstavili otvoritveni slovesnosti projekta Evropska prestolnica kulture 2012, ki se bosta zgodili to soboto, 28. januarja 2012. 

 

EPK2012 otvoritev 001 splet.jpg

 

O EVROPSKI PRESTOLNICI KULTURE 2012

Leta 1983 je grška ministrica za kulturo Melina Mercouri, pevka in igralka z bogato karierno potjo, javno vprašala, koliko evrov pravzaprav združuje evropsko celino. Očitala je, da so si evroidejo uzurpirali politika in ekonomija, medtem ko za evrokulturo kot skupno vrednoto ni bilo prave promocije. Dve leti kasneje sta s francoskim kolegom Jackom Langom razglasila Atene za prvo Evropsko mesto kulture.

Leta 2004 je Evropska unija sporočila Sloveniji, naj si za leto 2012 izbere svojo Evropsko prestolnico kulture. Leto zatem so na razpisu Ministrstva za kulturo za ta naziv kandidirali Celje, Koper, Ljubljana in Maribor s partnerskimi mesti Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem. Naslov je dobila mariborska KIBLA z izvirnim konceptom PURE ENERGY! Od aprila 2008 do maja 2009 se je koncept nekoliko spreminjal in dopolnjeval tako, da je 15. maja 2009 Svet Evrope uradno potrdil predloženi program in imenoval Maribor za Evropsko prestolnico kulture 2012. Januarja 2010 je mariborski mestni svet ustanovil Javni zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, ki je na čelu s programskim direktorjem oblikoval štiri programske sklope: Terminal 12, Življenje na dotik, Ključi mesta in Urbane brazde, v katere se umeščajo posamezni programi in projekti Maribora ter partnerskih občin.
Del programov poteka že od leta 2010 in se vsebinsko nadgrajuje. Kulminacijo bodo programi dosegli v letu 2012 in bodo obogateni z dodatnimi vsebinami.

 

EPK 2012 V NOVEM MESTU

V Novem mestu začnemo z otvoritvenima dogodkoma Glasbeno plesno pravljico Sneguljčica in Koncertom skupine Dan D z gosti.
Skozi celo leto se bo zvrstilo 25 različnih programov in projektov. Nekateri med njimi potekajo celo leto, zato so sestavljeni iz več manjših dogodkov. Teh je okrog 30. Zaznamovala nas bodo tudi festivalska dogajanja, ki potekajo nekaj dni, v večini v poletnem času od junija do konca avgusta.
Dogodki so namenjeni različnim ciljnim publikam in okusom. Med njimi so tudi izobraževalni programi za otroke in mlade. Poleg produkcije novomeških ustvarjalcev, bomo v mestu gostili tudi projekte, ki so skupni in mrežni. Tovrstni dogodki bodo "potovali" med partnerskimi občinami tako, da bomo imeli priložnost gostiti tudi produkcije partnerskih občin in tujih umetnikov. Dogodki bodo potekali na različnih lokacijah, tako v dvoranah kot tudi na odprtih in ambientalnih prizoriščih. Nekatera od prizorišč so: Kulturni center Janeza Trdine in park pred centrom, Dolenjski muzej, Jakčeva galerija, Galerija Simulaker, LokalPatriot, Knjižnica Mirana Jarca, Muzejski vrtovi, atrij Knjigarne Goga, vrt Hostla Situla, atrij Hiše kulinarike, jasa na Otočcu.


OTVORITVENA DOGODKA

SNEGULJČICA - GLASBENO PLESNA PRAVLJICA ZA OTROKE
Sobota, 28. 1. 2012, ob 17. uri (ponovitev: nedelja, 29. 1. 2012 ob 17. uri)
Trdinova dvorana Kulturnega centra Janeza Trdine
Brezplačne vstopnice

 

epksneguljcica.JPG

 

Glasbeno plesna pravljica za otroke Sneguljčica je reinterpretacija uspešne gledališke igre, podprte z elementi muzikala, ki so jo leta 1953 po predlogi znane Grimmove pravljice avtorsko obdelali ter na novomeški gledališki oder postavili domači novomeški avtorji in izvajalci, združeni v prodornem Kulturno prosvetnem društvu »Dušan Jereb«.
Sodobna izvedba Sneguljčice je dramski del zamenjala z izraznim plesom, ohranila pa originalni glasbeni del in ga dopolnila z instrumentalnimi improvizacijami.
Predstava je namenjena predvsem otrokom, primerna pa je tudi za vse ostale starostne skupine.

Vsebina
Sneguljčica je mlada kraljična, zaljubljena v kraljeviča, s katerim se spogleduje tudi njena zlobna in samovšečna mačeha. Ta vsak dan sprašuje čarobno ogledalo, ali je najlepša v deželi, a jo ogledalo razočara z odgovorom, da je Sneguljčica veliko lepša od nje. Ljubosumna kraljica naroči lovcu, naj Sneguljčico ubije, njemu pa se zasmili in jo izpusti z navodilom, naj zbeži čim dalj stran od gradu. Sneguljčica pri begu skozi gozd naleti na domovanje palčkov, pri katerih v zameno za zatočišče pridno gospodinji. Ko kraljica med naslednjim pomenkom z ogledalom izve, da Sneguljčica živi pri palčkih, jo, preoblečena v starko, obišče z zastrupljenim jabolkom. Jabolko Sneguljčice ne ubije, temveč začara v sen, iz katerega jo lahko prebudi le poljub resnične ljubezni. In prav to se tudi zgodi.

Sodelujoči
Ker so pri pripravi prvotne Sneguljčice sodelovali ustvarjalci različnih umetnostnih zvrsti, tudi ponovna uprizoritev združuje kulturne ustvarjalce (kulturna društva in posameznike) in zavode na področju kulture ter povezuje njihove interpretacije nekdanjega materiala v sodobno celoto.
Skoraj vsi sodelujoči prihajajo iz vrst društvene kulture, ali pa so se v njej kalili in danes delujejo kot profesionalni ustvarjalci - s tem se projekt poklanja prvotni ljubiteljski zasedbi. Projekt ne le obuja kulturno in družbeno dediščino Novega mesta in promovira delo kulturnih ustvarjalcev nekdanjega in današnjega časa, temveč je hkrati prvi tovrsten primer sodelovanja med kulturnimi društvi, zavodi in posamezniki. Med njimi vzpostavlja konstruktivne povezave, spodbuja pretok idej in služi kot model za izvedbo prihodnjih sinergičnih projektov.

Režija in dramaturgija: Andreja Kopač
Ženski vokali: solistke različnih ženskih vokalnih zasedb (pevovodja Ana Markelj)
Moški vokali: KUD Adoramus (pevovodja Peter Cigler)
Glasbena spremljava: učitelji Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto (Cvetka Krampelj - klavir, Tomaž Zorko - kontrabas, saksofonist)
Vizualizacija: Petra Hrovatin
Kostumografija: KUD Taus Teater Novo mesto (Tatjana Grabrijan)
Plesalci: Sneguljčica (Sabina Schwenner), kraljevič (Branko Potočan), kraljica (Jana Zorko - Dober dan Teater), lovec (Matic Bobnar - Grad teater Novo mesto), palčki (Plesni studio Novo mesto), ogledalo (Nada Vodušek)
Koordinacija: Društvo za spodbujanje družabnega življenja Naprej nazaj (Tina Cigler), Javni sklad za kulturne dejavnosti, izpostava Novo mesto (Klavdija Kotar)

 

KONCERT SKUPINE DAN D Z GOSTI: BERLITZ, CROSSFIRE, KILL KENNY IN NEW CITIZENS
Sobota, 28. 1. 2012, ob 20. uri
Športna dvorana Marof
Vstopnina

 

EPK2012 DanD splet.jpg

 

Novomeška skupina Dan D obstaja vse od leta 1996, ko sta Tomislav Jovanović - Tokac in Dušan Obradinovič - Obra na pogorišču skupine Mercedes Band ustanovila danes eno izmed najpopularnejših rock skupin v Sloveniji. Leta 1997 so izdali svoj prvenec Igra, že čez dve leti pa album Ko hodiš nad oblaki. Po daljšem premoru je skupina leta 2004 izdala album Katere barve je tvoj dan?, ki je obnorel Slovenijo. Uspešnice Čas, Počasi, Voda, Roke, Katere barve je tvoj dan? in ostale so postale del našega vsakdana. Klubska turneja leta 2008 je napovedovala novo ploščo Ure letenja za ekstravagantne ptice in dosegla vrhunec 13. septembra 2009, ko so s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija dvakrat osvojili razprodane Križanke. V letu 2012 je v pripravi nov album, ki mu bo sledil povratek na koncertne odre.

 

Župan Alojzij Muhič o otvoritveni predstavi za otroke

Klavdija Kotar podrobneje o Sneguljčici

Andrej Krštinc o koncertu skupine Dan D zgosti

nazaj