vodilna slika

Razstava arhitekturnih rešitev za mestno večnamensko dvorano Portoval

datum: 04. 07. 2011

Razstava bo v Kulturnem centru Janeza Trdine odprta do 15. julija.

V ponedeljek popoldne smo v prostorih Kulturnega centra Janeza Trdine slovesno odprli razstavo elaboratov arhitekturnega natečaja za mestno večnamensko dvorano Portoval v Novem mestu.

Spomnimo, da je Novo mesto, odkar je Mednarodna košarkarska zveza Slovenijo razglasila za gostiteljico evropskega prvenstva v košarki leta 2013, eno izmed mest, ki bodo gostila predtekmovalno skupino in mora zato izpolnjevati vse kriterije za organizacijo tekem evropskega ranga. Mestna občina Novo mesto se je tako že februarja letos začela pripravljati na natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za zasnovo mestne večnamenske dvorane Portoval v Novem mestu, ki smo ga 25. marca objavili na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Rok za oddajo natečajnih rešitev je potekel 25. maja. Ocenjevalna komisija je nato v naslednjem mesecu ocenila natečajne rešitve ter konec junija objavila zaključno poročilo.

Razstava, ki smo jo odprli v ponedeljek, tako predstavlja vseh 37 prispelih natečajnih rešitev. 6 nagrajenih je dobilo svoj prostor v avli, nenagrajene pa so na ogled v mali dvorani.

Na slovesnosti so spregovorili župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Boris Leskovec ter eden izmed avtorjev prvonagrajene natečajne rešitve iz biroja Sadar+Vuga, d. o. o., iz Ljubljane Jurij Sadar.

Elaborat biroja Sadar+Vuga, d. o. o., iz Ljubljane po mnenju ocenjevalne komisije najbolj celostno rešuje zadano nalogo ter poveže jasno in pregledno funkcionalno zasnovo objektov z njihovo pojavnostjo ter umestitvijo objektov v prostor, ob tem pa dobro odgovarja na zahtevne danosti lokacije. Z oblikovanjem prepoznavnega objekta in celostno zasnovano ureditvijo zunanjih površin ustvarja nov mestni prostor druženja in osrednji mestni prireditveni prostor. Posebno dobro preko odprtih vedut projekt vzpostavlja odnos do starega mestnega jedra na eni in z uporabo mehkih linij, ki se stapljajo z okoljem do zelenega zaledja Portovala na drugi strani. To je le nekaj ugotovitev, ki jih je ocenjevalna komisija zaznala pri zmagovalni rešitvi.

 

Vir: Sadar+Vuga, d. o. o.

 

Nova večnamenska športna dvorana Portoval s 5.000 sedeži bo zgrajena v Športno rekreacijskem parku Portoval v Novem mestu do sredine leta 2013. Poleg športnih prireditev, kot so rokomet in odbojka, bo dvorana namenjena organizaciji kulturnih in drugih dogodkov. Oblika dvorane omogoča obiskovalcem maksimalno doživetje dogodka. V dvorani je poleg obveznega programa garderob, prostorov za medije in vip ter servisnih prostorov predvidena tudi ogrevalna dvorana s fitnesom in razgledna restavracija. Poleg dvorane ureditev predvideva razširitev zahodne tribune stadiona, ki bo pokrite z nadstreškom, ter razširitev obstoječe garažne hiše, s čimer bo pridobljenih 250 novim parkirnih mest.
Objekt dvorane je smiselno umeščen na lokacijo zahodno od stadiona, ki jo določa že sama topografija terena. Obstoječi stadion in nova večnamenska dvorana sta z dostopnimi peš in prometnimi potmi povezana v celoto. Tak sinergičen odnos med stadionom in dvorano ustvari zapomnljiv kompleks Športnega rekreacijskega parka Portoval v urbani sliki Novega mesta.

 

Portoval dvorana2.jpg

Vir: Sadar+Vuga, d. o. o.

Razstava bo v Kulturnem centru Janeza Trdine odprta vsak delovni dan med 9. in 14. uro vse do petka, 15. julija. Nato pa bomo nagrajene elaborate preselili v stavbo Občinske uprave Mestne občine Novo mesto.

 

Portoval dvorana4.jpg

Vir: Sadar+Vuga, d. o. o.

 

nazaj