vodilna slika

Obeležili 20-letnico samostojnosti Republike Slovenije

datum: 18. 06. 2011

V Novem mestu se ob obletnici vrstijo številni dogodki.

V soboto zvečer je na muzejskih vrtovih v Novem mestu potekala osrednja slovesnost ob 20-letnici osamosvojitve Republike Slovenije in spominskem dnevu Mestne občine Novo mesto z otvoritvijo razstave Skupaj do samostojnosti - Dolenjska 1991.

Na prireditvi so pomen takratnih dogodkov in enotnost v organiziranem boju proti takratnim sovražnikom in za svobodno državo predstavili direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina Borut Likar, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska Jože Ribič ter župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.
Razstavo Skupaj do samostojnosti - Dolenjska 1991, ki bo na ogled do 1. novembra letos, je predstavil eden izmed obeh avtorjev Matej Rifelj.

Razstava predstavlja obdobje vojne v bran samostojnosti Republike Slovenije na območju Dolenjske leta 1991. Takratni dogodki so prikazani s predmeti, fotografijami in avdiovizualnim gradivom. Na panojih je prikazan preplet vojaško-policijskih dogodkov s civilnim življenjem oziroma stanjem v krajih, zlasti v Novem mestu. Razstavo, ki jo je Dolenjski muzej Novo mesto pripravil tudi v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom Sever Dolenjska in Bela krajina ter Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska, bo dopolnjevala publikacija s seznamom razstavljenih predmetov in gradiva. Avtorja razstave in publikacije sta Marjeta Bregar in Matej Rifelj.

Častni pokrovitelj osrednje prireditve je bil predsednik države dr. Danilo Türk, ki pa se proslave zaradi ostalih obveznosti ni mogel udeležiti.

 

Zupan splet.jpg

Foto: Dolenjski muzej, Branko Babič 

 

Foto: Dolenjski muzej, Branko Babič

 

Na pomembne dogodke iz leta 1991 smo se v soboto spomnili in jih obeležili že popoldne, saj smo na Jerebovi ulici, na stavbi bivše Uprave za notranje zadeve, ob krajšem kulturnem programu odkrili spominsko ploščo.

 

Foto: Dolenjski muzej, Branko Babič

 

Dan državnosti bomo v Novem mestu obeležili še v petek, 24. junija, ob 9. uri, ko bomo na spomenik v Pogancih položili venec ter obiskali tudi grob Francija Uršiča na prečenskem pokopališču. Isti dan ob 19. uri bodo obletnico državnosti s koncertom obeležili tudi v OŠ Bršljin. V soboto, 25. junija, bo ob 20. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine uprizorjena enodejanka Mati, v nedeljo, 26. junija, pa bo ob 11. uri v okviru praznovanja dneva državnosti na Glavnem trgu pred Hišo kulinarike in turizma potekal še promenadni koncert Orkestra Vojske R Hrvaške.

nazaj