vodilna slika

Prireditev Pasavček na novomeškem Glavnem trgu

datum: 18. 05. 2011

Glavni trg bo za promet zaprt med 14. in 18. uro.

Na rotovžu je danes dopoldne potekala novinarska konferenca o prireditvi ob zaključku državnega projekta Pasavček. Projekt, ki v Sloveniji poteka že šesto leto, vodi in koordinira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa. V preteklosti je projekt potekal v okviru mednarodnega projekta EUCHIRES (European public awareness campaign on the use of seat belts and child restraints systems), ki ga je finančno podprla tudi Evropska unija.

Uvodoma je spregovoril župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je povedal, da gre za še eno v vrsti prometno-varnostnih prireditev, v katere se vključuje Mestna občina Novo mesto. Cilj mestne občine na tem področju je izobraževanje in osveščanje predvsem ranljivih skupin v prometu.
Bojan Oblak z Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa je v nadaljevanju spregovoril o osnovnem namenu projekta Pasavček, ki je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo. Zaščita otroka v avtu je po njegovih besedah eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti.
Projekt je prvo leto potekal kot pilotski projekt v 15 slovenskih vrtcih, nato pa seje iz leta v leto število sodelujočih vrtčevskih skupin in šolskih oddelkov prve triade povečevalo. Tako je v lanskem šolskem letu k projektnemu delu v okviru Pasavčka pristopilo preko 1.200 skupin in oddelkov, kar posledično pomeni, da je bilo v projekt aktivno vključenih več kot 23.000 otrok in preko 2.000 strokovnih delavcev. Skupno je do sedaj v petih letih v projektu sodelovalo 4.277 vrtčevskih skupin in oddelkov prve triade osnovne šole. Aktivno je bilo v projekt skupno vključenih skoraj 75.000 otrok, 5.700 učiteljev in vzgojiteljev, posredno pa še okoli 100.000 staršev. Projekt temelji na pozitivni spodbudi, saj nagrajuje otroke, ki so aktivni v projektnem delu in so v osebnem avtomobilu pripeti.
Milan Bratić iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Mestni občini Novo mesto je nato pojasnil, da svet skuša s številnimi tiskovinami in drugimi informativnimi gradivi k akcijam pritegniti čim večje število šol in vrtcev. Sodelovanje med šolami in svetom ocenjuje za izjemno uspešno.
Spregovoril je tudi Aleš Burgar z novomeške policije, ki je postregel s podatkom, da je uporaba varnostnih sedežev in varnostnih pasov na našem območju okoli 75-odstotna, vendar ta odstotek velja za otroke do starosti 12 let. Starejši otroci se manj pripenjajo, še zlasti, če sedijo na zadnjem levem ali sredinskem sedežu. Prav tako je poudaril, da je pripenjanje z varnostnim pasom, kot kažejo podatki, odvisno tudi od relacije, saj se nasploh potniki na vožnji po mestu redkeje pripenjajo.
Ob koncu je spregovorila še Marjeta Ferkolj Smolič, vodja prireditve, ki bo pred rotovžem potekala danes med 15. in 18. uro. Predšolski in šolski otroci si bodo lahko v spremstvu staršev, babic in dedkov ogledali različne dejavnosti ter sodelovali v aktivnostih. Območno združenje Rdečega križa Novo mesto bo predstavilo zmagovalno ekipo prve pomoči ter dejavnosti, prehospitalna enota Zdravstvenega doma Novo mesto bo prikazala nudenje prve pomoči, Policijska uprava Novo mesto pa vožnjo motorista. Zavod Varna pot pripravlja poligon za majhne otroke, prometno tombolo, poizkusili pa boste lahko tudi »vinjena« očala. Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa organizira delavnice barvanja čelad, na prizorišču pa bodo na voljo tudi raznovrstne naprave kot npr. tehtnica naletne teže in demo sedež. V programu bo nastopil še Plesni studio Novo mesto.

Glavni trg Novega mesta je zaprt za ves promet od 14. do 18. ure.

nazaj