vodilna slika

Obisk novomeške delegacije v Rusiji

datum: 09. 06. 2008

Delegacija Zveze slovenskih častnikov, Območnega združenja Novo mesto, se je od 12. do 17. maja 2008 mudila v ruskih mestih Moskva, Novorossijsk in...

Delegacija Zveze slovenskih častnikov, Območnega združenja Novo mesto, se je od 12. do 17. maja 2008 mudila v ruskih mestih Moskva, Novorossijsk in Anapa.

Sestavljali so jo župan Mestne občine Novo mesto g. Alojzij Muhič, Jože Florijančič (predsednik), Rafko Križman in Ivan Kralj (podpredsednika), Branko Đukić (sekretar) in Boris Pogačar. Gostila jih je Zveza oficirjev rezerve Rusije, ki je bila v Novem mestu aprila 2007.
Na srečanjih s številnimi predstavniki oblasti, gospodarstveniki in ostalimi v omenjenih treh mestih so se pogovarjali o možnostih sodelovanja na različnih področjih. V okviru pestrega programa, ki so jim ga pripravili gostitelji, so si ogledali tudi znameniti Kremelj in še nekaj kulturnih ter zgodovinskih znamenitosti.
Sodelovanje zvez častnikov iz obeh držav že poteka, v prihodnosti pa naj bi navezali tudi tesnejše stike z regionalno organizacijo ZORR iz regije Krasnodar, v kateri je tudi mesto Novorossijsk. To naj bi se namreč v prihodnosti razvilo v eno najmočnejših gospodarskih področij in postalo glavno rusko trgovsko in vojaško pristanišče na »toplem« morju (po izgubi pravic v Odessi in Sevastopolu po letu 2012). Po zagotovilih ruskega predsednika Medvedeva in Putina, novega predsednika vlade, bo namreč črnomorsko letovišče Soči, ki leta 2014 organizira zimsko olimpijado, postalo vozlišče gospodarskih povezav Evrope, Bližnjega vzhoda in črnomorskega območja, območja Kavkaza, zahodne Sibirije z Uralom in centralne Azije. Novorossijsk naj bi v naslednjih 20 letih iz sedanjih 300 tisoč prebivalcev postal milijonsko mesto. Vse to možnosti sodelovanja še povečuje.
V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine ter območnimi obrtnimi zbornicami bomo pripravili poslovno konferenco že sedaj delujočih podjetij v Rusiji in predvidoma organizirali poslovni čarter v Novorossijsk v prihodnjih mesecih.

nazaj