vodilna slika

Kandidatura za evropska sredstva za dograditev velodroma v Češči vasi

datum: 05. 06. 2008

Če bo predlog sprejet, bo velodrom dograjen do leta 2010.

Na novinarski konferenci, na kateri so župan Alojzij Muhič, podžupan Rafko Križman, direktor KK Adria Mobil Bogdan Fink, član upravnega odbora AK Krka Igor Primc ter Mitja Vovko iz trebanjskega Trima predstavili projekt dograditve velodroma v Češči vasi, ki ga je mestna občina prijavila na Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo. Delno ga financira tudi Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Novo mesto bo, če bo predlog sprejet, do leta 2010 prišlo do športnega objekta oz. dvorane, ki bi bila nosilka razvoja in tekmovanj v atletskem ter kolesarskem športu, hkrati pa bi bila primerna tudi za vse ostale dvoranske športe ter kulturne prireditve.

 

Razpis, namenjen sofinanciranju objektov državnega oziroma regionalnega značaja z neposrednim vplivom na razvoj turizma, je objavilo Ministrstvo za šolstvo in šport. Mestna občina Novo mesto je na razpis prijavila projekt, vreden slabih 5 milijonov evrov, ki bi bil lahko financiran v celoti, lokalna skupnost pa bi morala zagotoviti le sredstva za DDV. Projektno dokumentacijo, ki jo je predstavil Mitja Vovko, je pripravljala strokovna skupina v Trimu Trebnje v sodelovanju z arhitektom velodroma Zupancem.

 

Velodrom v Češči vasi je bil zgrajen za potrebe svetovnega mladinskega prvenstva v kolesarstvu leta 1996. Predvsem zaradi pomanjkanja denarja je bil izveden v odprti obliki (brez strehe) ter zato omejeno uporaben ter podvržen vremenskim vplivom. Zato si mestna občina in nosilci športnih disciplin predvsem atletike in kolesarstva na Dolenjskem že vrsto let prizadevamo poiskati primerno možnost za nadkritje in dograditev obstoječega objekta. Ocenjujemo, da je projekt, ki ga prijavljamo na javni razpis, konkurenčen drugim podobnim objektom ali celo v prednosti, saj ima obstoječi objekt že urejeno potrebno infrastrukturo, predvsem pa ugodno strateško lego med Ljubljano in Zagrebom ob avtocesti, ki omogoča hiter dostop z obeh pripadajočih mednarodnih letališč, kar zadostuje zahtevnim mednarodnim normam ob organizaciji največjih svetovnih tekmovanj.

 

Z osnovno postavitvijo dvorane za spremljanje kolesarskih tekmovanj je predvidenih 2.700 mest za gledalce. Vse ostale prireditve, ki se lahko dogajajo znotraj kolesarskega ovala, pa lahko ponudijo do 6000 mest za gledalce na montažnih tribunah. S tem objektom se odpira možnost vadbe dvoranskih atletskih in kolesarskih disciplin, varnejša zimska vadba, skupaj s predvidenim fitnes centrom pa tudi izredno dobri pogoji za priprave in nastopanja na katerem koli dvoranskem športnem področju.

 

DSC02386 za splet.jpg

nazaj