vodilna slika

4. mednarodna slikarska kolonija Novomeški likovni dnevi

datum: 19. 05. 2008

Osem domačih in tujih avtorjev bo ustvarjalo do petka, 23. maja.

19. maja 2008 se je v Novem mestu začela tradicionalna slikarska kolonija Novomeški likovni dnevi, četrta po vrsti. V tednu do 23. maja bodo ustvarjali Igor Banfi, Simon Kajtna, Narcis Kantardžić in Urša Toman Drinovec (vsi Slovenija), Rudi Benedik (Avstrija), Marek Hoffmann in Krzysztof Pitula (oba Poljska) ter Vojislav Vojo Kilibarda (Črna Gora).

 

Na novinarski konferenci je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič pozdravil vse udeležence kolonije ter se zahvalil domačinu Janku Oraču za vnovično organizacijo mednarodne kolonije. Namen projekta je predvsem oživiti likovni utrip Novega mesta in opozoriti na bogato kulturno zgodovino kraja, posredno pa s kolonijo oživljamo tudi staro mestno jedro, saj udeleženci ustvarjajo v Jakčevem domu. Povedal je še, da mestna občina vsako leto prejme po eno delo vsakega avtorja, s čimer snuje lastno sodobno galerijo.

 

Vodja kolonije Janko Orač je v nadaljevanju predstavil udeležence letošnjih Novomeških likovnih dni ter dodal, da umetniki ustvarjajo prosto in v skupinskem ateljeju Jakčevega doma, kjer si delijo znanje in izkušnje. Dodal je še, da si bo dela udeležencev kolonije mogoče ogledati na razstavi, ki bo 5. junija 2008 v Jakčevem domu. Katalog bo tudi letos pripravila umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan.

 

Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto, je pojasnil, da mesec junij prinaša zelo pomembne kulturne dogodke ter med njimi izpostavil otvoritev Križatije. Povedal je, da je lanskoletna izkušnja z ustvarjalci mednarodne slikarske kolonije odlična in da se takšnemu sodelovanju nadeja tudi v prihodnje.

 

Ob koncu so udeleženci novinarske konference povabili občanke in občane na dan odprtih vrat, ki bo 22. maja, ko si bodo lahko pobliže ogledali delo ustvarjalcev ter se z njimi tudi pogovorili.

 

nazaj