vodilna slika

Obisk nemškega veleposlanika v Novem mestu

datum: 27. 11. 2007

Veleposlanik je zadovoljen s sodelovanjem novomeških in nemških ustanov.

V torek, 27. novembra 2007, je župan Alojzij Muhič sprejel veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji nj. eksc. dr. Hansa-Joachima Goetza, ki sta ga spremljala vojaški ataše Klaus-Heinrich Nolte in kulturna atašejka Theresa Ziehe.

Veleposlanik dr. Hans-Joachim Goetz je od 19. septembra 2006 akreditiran kot izredni in pooblaščeni veleposlanik Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji. Med drugim je opravljal je diplomatske funkcije v Liverpoolu, Daki, Rimu in Varšavi.

 

Župan je goste seznanil o sodelovanju s nemškim prijateljskim mestom Langenhagen, s katerim bomo v letu 2008 obeležili 20-letnico sodelovanja. Ob tej priložnosti bosta obe mesti pripravili skupni program, ki bo potekal tako v Novem mestu na občinski praznik kot tudi v Langenhagnu. Prav tako je župan pohvalil uspešno sodelovanje novomeške gimnazije z gimnazijo iz nemškega Spyerja ter Dolenjskega muzeja z restavratorskim muzejem iz Mainza. Prav muzejska dejavnost in promocija arheološke dediščine bo v ospredju projekta Evropska prestolnica kulture 2012, v katerem Novo mesto nastopa skupaj s še petimi mestnimi občinami.

Veleposlanik je izrazil veliko zadovoljstvo nad odnosi med Slovenijo in ZR Nemčijo, še zlasti je podprl gospodarske, kulturne in izobraževalne povezave. Povedal je, da želi Nemčija v Novem mestu postaviti enoto Goethejevega inštituta, ki deluje v več kot 90 državah sveta.

 

Gostje so se nato sprehodili po starem mestnem jedru, si ogledali Knjižnico Mirana Jarca ter Colnarjevo vinsko klet na Trški gori.

 


nazaj