vodilna slika

3. mednarodna slikarska kolonija Novomeški likovni dnevi

datum: 11. 06. 2007

Kolonija bo potekala med 11. in 15. junijem v Jakčevem domu.

11. junija 2007 se je v Novem mestu začela zdaj že tradicionalna slikarska kolonija Novomeški likovni dnevi. V tednu do 15. junija bodo ustvarjali Todorče Atanasov, Rudi Benetik, Almira Bremec, Suzi Bricelj, Dragica Čadež, Mira Ličen Krmpotić, Andrej Pavlič, Jože Slak Đoka in Žarko Vrezec.

Na novinarski konferenci je podžupan Mestne občine Novo mesto Igor Perhaj pozdravil vse udeležence kolonije ter se zahvalil domačinu Janku Oraču za vnovično organizacijo mednarodne kolonije, ki postaja tradicionalen dogodek. Namen projekta je predvsem oživiti likovni utrip Novega mesta in opozoriti na bogato kulturno zgodovino kraja, posredno pa s kolonijo oživljamo tudi staro mestno jedro, saj udeleženci ustvarjajo v Jakčevem domu. Podžupan je še povedal, da mestna občina vsako leto prejme po eno delo vsakega avtorja, s čimer snuje lastno sodobno galerijo.

Janko Orač je v nadaljevanju predstavil idejo projekta, h kateremu je želel privabiti uveljavljene mednarodne ustvarjalce, hkrati pa ne pozabiti na domače. Povedal je, da umetniki ustvarjajo prosto in v skupinskem ateljeju, kjer si delijo znanje in izkušnje. Tokrat bodo ustvarjali Todorče Atanasov, Rudi Benetik, Almira Bremec, Suzi Bricelj, Dragica Čadež, Mira Ličen Krmpotić, Andrej Pavlič, Jože Slak Đoka in Žarko Vrezec, ki so se tudi udeležili novinarske konference in se tako pridružili simbolni otvoritvi kolonije.

Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto, je razložil, da je njihova vloga v projektu predvsem koordinacijske in logistične narave. Povedal je, da se je z lansko otvoritvijo Jakčevega doma pokazala možnost, da udeleženci tu ustvarjajo in tudi razstavljajo. Tako bo Jakčev dom že 22. junija pripravil razstavo del, nastalih v tej koloniji, razstava pa bo odprta do sredine septembra.

Ob koncu so udeleženci novinarske konference povabili občanke in občane, da jih obiščejo v četrtek, 14. junija, ko si bodo lahko pobliže ogledali delo ustvarjalcev.

 

 

Kabinet župana

Mestna občina Novo mesto

 

nazaj