vodilna slika

Štukljevo leto 2018 v Novem mestu

V letu 2018 bomo v Novem mestu obeleževali 120. obletnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. V ta namen bomo v novomeški občini skozi vse leto poudarjali pomen zdravega športnega duha, ki ga je utelešal naš someščan. S ciljem predstaviti vse elemente, ki na tem področju pomenijo višjo kakovost bivanja v naši občini, pripravljamo bogat nabor aktivnosti, ukvarjali pa se bomo tudi z izročilom naše bogate kulturne dediščine.

 

Leon Štukelj simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja

Pomemben in častitljiv jubilej Leona Štuklja bo Mestna občina Novo mesto obeležila s pregledno razstavo o njegovem življenju in njegovih športnih uspehih, ki jo bomo v Dolenjskem muzeju slavnostno odprli 12. novembra 2018, na njegov 120. rojstni dan. Na ta dan bo potekla tudi osrednja prireditev ob Štukljevem letu, s katero želimo občanom in obiskovalcem osvetliti vrednote, ki jih je izžareval Leon Štukelj: dobitnik 6 olimpijskih medalj ni bil samo vrhunski telovadec, temveč je s svojim zdravim duhom, jasnimi mislimi in svetovljanskim pogledom na svet predstavljal simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja v vseh starostnih obdobjih.

 

Društvo Sokol: celovitost človeka z močjo telesa, močjo duha, močjo srca in močjo značaja

Letos mineva tudi 130 let od ustanovitve Društva Sokol, ki gotovo predstavlja enega izmed najpomembnejših gradnikov novomeškega športnega izročila. Temeljni cilj društva, ki se mu je 20 let po ustanovitvi pridružil tudi Leon Štukelj, je bila celovitost človeka, ki jo je dosegal z močjo telesa, močjo duha, močjo srca in močjo značaja. Iz tradicije in izročila sokolskega društva so črpala številna novomeška športna društva, klubi in posamezniki, ki so v drugi polovici 20. stoletja do današnjih dni dosegali vrhunske rezultate na nacionalni in mednarodni ravni.

 

Športna dediščina pomemben element kulturnega izročila mesta

Preplet izpostavljanja zdravega duha, športno-rekreativnih aktivnosti in zelenih površin, ki so nam dane v Mestni občini Novo mesto, želimo v Štukljevem letu 2018 povezati tudi z izročilom kulturne dediščine in kulturnega turizma. Leto 2018 je razglašeno za evropsko leto kulturne dediščine, zato želimo na samosvoj način združiti kulturno izročilo s športom in turistično ponudbo. Zgodovina prvih športih iger na dolenjskih tleh, za katere obstajajo slikovni zapisi na znamenitih novomeških situlah, segajo že v obdobje halštatske civilizacije v času od 7. do 4. st. p. n. št. Na situlah so prikazi rokoborb, lokostrelstva, tekmovanj s konjskimi vpregami in ribolov, ki v tistih časih ni bil športna dejavnost, temveč oblika preživetja.

 

Zdrav duh v Novem mestu

Namen Štukljevega leta 2018 v Mestni občini Novo mesto je graditi celovitost na vseh področjih, saj je zdravo telo temelj za zdrav um, zdravo čustvovanje, ustvarjanje, delo in prenos etičnih in moralnih vrednot skozi vzgojo najmlajših. Vse to  je predpogoj srečnega in harmoničnega življenja posameznika v naravnem in družbenem okolju, ki ga obkroža. Z različnimi kulturnimi, športnimi, družabnimi in zabavnimi dogodki bomo spodbujali in gradili ozračje zdravega duha v novomeški občini za vse generacije brez razlik in izključevanj ter s posebnim občutkom za ranljive skupine.