zemljevid krajevnih skupnosti

POSEBNI GOSTJE NA OBISKU NA URŠNIH SELIH

datum: 24. 11. 2023

V četrtek, 23. 11. 2023, so nas obiskali drugošolci iz OŠ Drska iz Novega mesta. Njihove učiteljice so slišale za bogato dejavnost Uršenčanov, za zanimivo druženje krajanov v Domu krajanov, in so želele vse to predstaviti svojim učencem.

 

Z vlakom so se pripeljali na Uršna sela in se po glavni cesti spustili v dolino proti Domu krajanov, kjer sta jih pričakali domačinki, učencem znani učiteljici iz šole Drska. Ker je cesta zelo prometno obremenjena, skozi vas pa ni pločnika, so za njihovo varno pot poskrbeli poleg učiteljev še domači predstavniki Društva upokojencev. V domu je istočasno potekalo športno srečanje upokojencev v pikadu, zato so se učenci srečali tudi z njimi in spoznali, da tudi starejši krajani športno rekreativno preživljajo    svoj prosti čas, se družijo in veselijo. V dvorani so se otroci najprej okrepčali z malico iz nahrbtnika, mi pa smo jim pripravili topel čaj in malo sladkega.

Ko so bile zadovoljene fiziološke potrebe, so se učenci zvedavo predali »kulturni ponudbi«.  Pod vodstvom so si ogledali razstavljene slike (med nami je bil tudi razstavljajoči slikar), ugotavljali, kaj vse sta slikarja upodobila, na kakšen način, opazovali so tudi abstraktno sliko. Potem pa jih je voditeljica dneva s pomočjo bajk in legend, pa izbranih knjig popeljala skozi nastanek Uršnih sel. Spoznali so, da je v Sloveniji malo krajevnih imen na U. V Krajevnem leksikonu so poiskali 19 zapisov in med njimi našli tudi Uršna sela. Bajka o Urškah, ki so dale kraju ime, je učence zelo pritegnila, bajeslovni Brbuč, s katerim so mame opozarjale svoje otroke pred nevarnostjo skrivnostne vode, bodisi v beču, bližnji Sušici ali pa v domačem vodnjaku, pa jih je celo malo prestrašil. Zvedavo so si ogledali še knjižnico v zgornjem nadstropju in veselo brskali po knjigah, čeprav so hitro ugotovili, da je bolj malo literature ravno za njih. Jih je pa sam prostor prevzel, da so tudi sami izvedli pravi kulturni program, najprej so zapeli šolsko himno, potem pa še kar nekaj pesmic, tudi zaplesali so. Čas je hitro mineval, zato smo jih popeljali še skozi športne prostore, kjer zlasti upokojenci trenirajo v pikadu, štrbunku, pa tudi pravo športno strelišče so si ogledali.

Da bi zares spoznali našo vas v vsej svoji pestrosti hribčkov in dolinc so se podali nazaj proti železniški postaji po vrhu hriba čer Reber in se spet v spremljavi svojih učiteljev in upokojencev zadržali še na otroških igralih na vaškem igrišču. Zadovoljni in obogateni z novimi spoznanji so se odpravili na vlak in veselo pomahali v pozdrav.

 20231123_090935 - Kopija DSC_1945 občani na pohodu 20231123_093855 obiskovalci  20231123_111149 20231123_105755 občani na pohodu občani na pohodu 

Zapisala: N.K.

 

novice

20. marec, KS Uršna sela
 Ureditev priključka na državno cesto

Ureditev priključka na državno cesto

Na sestanku, ki je potekal ,20.03.202, ob 16.00 uri v prostorih doma krajanov na Uršnih selih dosežen načelen dogovor o ureditvi priključka na državno cesto iz smeri železniške postaje.

več >

16. marec, KS Uršna sela
 Očiščevalna akcija

Očiščevalna akcija

Letošnje očiščevalne akcije, ki je potekala v soboto, 16.03.2024 , se je udeležilo cca 75 krajanov naše KS.

več >

08. marec, KS Uršna sela
 Zapisnik 9.sestanka sveta KS

Zapisnik 9.sestanka sveta KS

Na sestanku sveta Krajevne skupnosti Uršna sela, ki je bil dne 8.3.2024 s pričetkom ob 19.00 uri v prostorih doma krajanov na Uršnih selih, se je razpravljalo o izvedbi čistilne akcije in nabavni notranje opreme za dom krajanov.

več >

17. februar, KS Uršna sela
 Nove kulturne zgodbe na Uršnih selih

Nove kulturne zgodbe na Uršnih selih

Sinočnji kulturni dogodek ob izidu knjige Zgodbe življena avtoric Jože Sladič in Milene Kobe je navdušil občinstvo v prepolni dvorani Doma krajanov na Uršnih selih.

več >

27. januar, KS Uršna sela
 Zapisnik  8.sestanka sveta KS Uršna sela

Zapisnik 8.sestanka sveta KS Uršna sela

Na sestanku sveta Krajevne skupnosti Uršna sela, ki je bil dne, 27.1.2024, s pričetkom ob 17.00 uri v prostorih doma krajanov na Uršnih selih, se je razpravljalo o poslovnem poročilu za leto 2023, finančnem načrtu za leto 2024, o cenah najema grobov v letu 2024.

več >

24. november, KS Uršna sela
 POSEBNI GOSTJE NA OBISKU NA URŠNIH SELIH

POSEBNI GOSTJE NA OBISKU NA URŠNIH SELIH

V četrtek, 23. 11. 2023, so nas obiskali drugošolci iz OŠ Drska iz Novega mesta. Njihove učiteljice so slišale za bogato dejavnost Uršenčanov, za zanimivo druženje krajanov v Domu krajanov, in so želele vse to predstaviti svojim učencem.

več >

18. november, KS Uršna sela
 Zbor krajanov

Zbor krajanov

V soboto, 18.11.2023, je v prostorih Doma krajanov potekal zbor krajanov KS Uršna sela.

več >

08. november, KS Uršna sela
 Zapisnik  7.sestanka sveta KS Uršna sela

Zapisnik 7.sestanka sveta KS Uršna sela

Sestanek sveta Krajevne skupnosti Uršna sela, ki je potekal dne, 8. 11. 2023, s pričetkom ob 18.00 uri v prostorih doma krajanov na Uršnih selih je bil posvečen pripravam na zbor krajanov.

več >

05. november, KS Uršna sela
 Kronce na žalni slovesnosti

Kronce na žalni slovesnosti

V soboto, dne 28. oktobra 2023 ob 10. uri, je pri spomeniku padlih borcev na Ruperč Vrhu potekala Žalna slovesnost.

več >

28. oktober, KS Uršna sela
 Mali umetniki v letu 2023

Mali umetniki v letu 2023

Tudi v letu 2023 smo se Mali Umetniki družili, skupaj ustvarjali in se imeli lepo. V letošnjem letu smo kar nekaj časa preživeli v naravi – podali smo se na več pohod oziroma sprehodov, iskali smo skriti zaklad v naravi, iz naravnih virov izdelovali igrače in družabne igre, sodelovali smo v očiščevalni akciji, v vročih dneh pa smo se ...

več >