vodilna slika

Urška Rednak: Izven konteksta - slikarska razstava

of 2019-10-16 to 2019-11-09, 19:00

Location: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organiser: LokalPatriot

Urška Rednak: IZVEN KONTEKSTA
16. oktober - 09. november 2019
slikarska razstava

Vabljeni na otvoritev razstave akademske slikarke Urške Rednak z naslovom "Izven konteksta", ki bo v sredo, 16. oktobra ob 19. uri v novomeški Galeriji Simulaker. Urška Rednak je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje leta 2014. V času zaključka študija je prvič posegla po vezenju na platno, takrat s kratkimi osebnoizpovednimi besedili - vizualnimi teksti, iztisi lastnih čutenj, razmišljanj, ironije, osebno izpovednih klicev, podpisi slikarkinih doživljanj ter jih teoretizirala tudi v diplomski nalogi Tekst in podoba v mojem slikarstvu.

Po končanem študiju se je z volno lotila drugačnih del. Slednja so bila oluščena vsake trohice izpovedi v formi besed. To so izvezene abstraktne oblike na akrilni podlagi, ki reliefno stopijo iz podlage in gledalcu ponujajo neobremenjen sprehod po igrivem izmenjevanju pisanih volnenih zaplat in akrilnih polj. Kompozicije večjih formatov so na pogled prijetne, nakazujejo ponavljajočo gesto roke precizno všitih volnenih niti. So odraz preprostosti in izraz prepoznavnosti slikarstva Urške Rednak.

Z zadnjo samostojno razstavo v galeriji Ravnikar, Ljubljana je umetnica zaprla slednje poglavje svojega slikarstva in se v Galeriji Simulaker predstavlja z novim, osveženim, izčiščenim ciklom slikarskih del. Formati se povečajo, platna se izpraznijo, ostane le - po besedah avtorice - bistveno. V novih delih Rednak združuje tekst in podobo na način, da ju oddeli od balasta. Črte, barve, oblike in teksti na platnih so hipni utrinki iz zavesti, so hitro izbrani in postavljeni drug ob drugega. Namerno odtrgane vezi med podobami in teksti ustvarjajo potrebo po njuni združitvi in iskanju pomena, pri tem lebdeče izjave vzete iz nepojasnjenega konteksta predlagajo gledalcu lastno interpretacijo. Velika platna več ne le stremijo po preprostosti, to sama po sebi postanejo, saj so pravzaprav povečane skice. Kljub svoji na videz preprosto izbrani kombinaciji idej, slike ponujajo dovršene kompozicije, ki združujejo skico, risbo in sliko.

 Razstava bo na ogled do sobota, 9. novembra.

back