vodilna slika

KO ODRASLI POZABIMO NA SVOJO ODGOVORNOST

dne 05. 03. 2020, 18:00

Lokacija: RIC Novo mesto, Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

Organizator: Borza znanja v RIC Novo mesto

Justina

Lepo vabljeni na predavanje z naslovom:

KO ODRASLI POZABIMO NA SVOJO ODGOVORNOST,
PRITISKAMO NA OTROKE

 

Živimo v času hitrega življenja, v katerem prevečkrat pozabimo, kdo sploh smo, zakaj smo na Zemlji, kaj želimo doseči, predvsem pa vse manj čutimo. In če odrasli ne razrešujemo svojih vzorcev, ki nas dušijo, neodgovorno ravnamo do otrok, ki se šibijo pod obveznostmi in vsemi bremeni naše preteklosti, nekaj bremen pa so prinesli s seboj, ker bi jih radi razrešili.

 

In kje je tukaj odgovornost odraslega?


Začeti bi se morala že v naši dobi prehajanja iz mladostništva v odraslost – s poznavanjem svojega telesa, duše, namena, da bi se odgovorno podajali v svet spolnosti, partnerstva in konec koncev odgovorno izbrali delo, ki ga bomo opravljali. Ali bo v skladu z našo dušo ali ne? Posebna odgovornost je spočetje otroka – bomo pred tem slišali njegovo dušo, bo spočet z ljubeznijo ali mimogrede, bo spočet v očiščenem telesu ali bo v njem polno odtisov preteklih partnerjev. Žal nas te starodavne resnice najpogosteje niso učili ne v družini, še manj so nam o tem povedali v šolah.

 

In tako smo brez te globoke modrosti postali starši, učitelji in po svojih najboljših močeh plujemo skozi vse naloge življenja. A nikoli ni prepozno za nova spoznanja, za spremembe, za večjo odgovornost.

 

Naredimo skupaj korak k večji odgovornosti vseh odraslih, ki delamo z otroki, da jih bomo vzgajali v ljubečem družinskem okolju, kjer bo čutil sprejetost, kjer bo slišan in spoštovan in ne bo priča našim partnerskim prepirom, nasilju, deležen poniževanja, zlorabe. Poskrbimo, da bo razvijal svoja najmočnejša področja in ne podlegajmo množičnemu valu hlepenja po dobrih ocenah in uspehih na številnih področjih, če to ni njegova želja, njegov cilj. Učimo se, da bomo s svojo odgovornostjo otrokom vzor, kajti le tako bodo lahko prevzemali odgovornost za svoje življenje. In naše zaupanje jim bo dalo vedeti, koliko bogastva nosijo v sebi, kaj vse zmorejo, koliko moči imajo.

Starši in učitelji radi drug v drugem iščemo vzroke za težave otrok, a resnica je, da nas otroci najpogosteje s težavami opozarjajo ravno na tisto, kar moramo razčistiti mi sami znotraj sebe.

 

Odgovornost nas odraslih je, da se soočimo s sabo, z resnico, pogledamo, česa nismo uspeli razrešiti, kje smo naredili napake, ki dušijo naše otroke, in nekaj naredimo. Enako imamo mi pravico, da se obrnemo k svojim staršem in jim predamo odgovornost za vse, česar niso naredili tako, kot bi bilo za nas najboljše, da bi napredovali, rasli, sprejeli njihovo modrost. Ne zato, da bi obsojali, kazali s prstom na koga, ampak da osvobodimo sebe, da se energije sprostijo, da lahko delujemo z vso svojo močjo. Treba je začeti, vsak pri sebi, da ne bodo še generacije zanamcev ponavljale vzorcev, katere je potrebno prekiniti zaradi vsakega od nas, zaradi naših rodov, družbe, naroda, človeštva. Vsak posameznik, ki stopi na pot resnice, ljubezni, odrešitve, daje svoj prispevek za svetlejšo prihodnost vseh nas.

 

Predavanje bo izvedla članica Borze znanja, Justina Husu. Justina je učiteljica slovenskega jezika in učiteljica za življenje, ki je svoja pedagoška spoznanja in življenjske modrosti združila v resnico, ki je pomembna za vse nas.

 

Predavanje bo izvedeno v okviru dejavnosti Borze znanja in je brezplačno. Prijave niso potrebne.

 

BZ

 

Dodatne informacije:

Anita Jakše
07 393 45 66
anita.jakse@ric-nm.si

nazaj
<feb marec 2020 apr>
po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

prikaži vse dogodke