vodilna slika

konS: dr. Andrej Fon in dr. Staš Vrenko - Zvočni sprehod // delavnica

dne 26. 02. 2020, 10:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova ulica 28, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

Otroke od 7. do 13. leta starosti vabimo, da se nam pridružijo na delavnici v okviru projekta konS, ki bo v sredo, 26. februarja 2020 med 10. in 12. uro v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu.

Delavnica Zvočni sprehod otroke spodbuja, da prisluhnejo zvoku okolice, med tem ko se potepajo po ulicah, parku ali naravi. Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočno krajino okolice in za poslušanje zvokov, ki nas vsakodnevno obkrožajo.

Na delavnici bodo udeleženci seznanjeni s pomenom zvočnih sprehodov in s praktično uporabnostjo eholokacije, kot jo uporabljajo nekatere živali in ljudje. Otroci, opremljeni z binauralnimi mikrofoni in slušalkami, bodo odšli na sprehod. Med sprehodom bodo v parih in trojicah skupaj z mentorjema izvedli več različnih nalog, usmerjenih v senzibilizacijo poslušanja okolice. Raziskovali bodo možnosti različnih pozicij mikrofonov in opazovali razlike v slišanem. Mentorja in otroci bodo izvedli kratke improvizirane koncerte v različnih akustičnih prostorih.

Oprema:
Vremenu primerna obleka in obutev.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na gasper.beg@lokalpatriot.si.

Andrej Fon je slovenski glasbenik  (klarinet, saksofon, gajda, brenkala, tolkala, petje, doma narejena glasbila..). Ukvarja se z glasbo različnih žanrov ( rok v opoziciji, no wave, ljudska glasba, free jazz, svobodna improvizacija,  kantavtorstvo ). Igra ali je igral v skupinah( Strahuljarji, Kraški Solisti, Horda grdih, Žoambo žoet workestrao, Barka tone in bele plombe, Buče 4, Samo gromofon, Tropičja, Olfamož, Oholo!, Svojat ), kot tudi v raznih ad hoc glasbenih zasedbah z slovenskimi in tujimi glasbeniki (Irena Tomažin, Marko Karlovčec,  Seijiro Murayama, Haradhan das Baul, Salamandra salamandra…). Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem,  izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave ter se udejstvuje kot pedagog.

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Plošča, Zanke v prenosu, Tehnike posvojitve in Veznik. Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnih festivalih Agora Creative in Svetlobna Gverila, v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc in drugje.


-> Delavnice za otroke in mlade, ki jih izvajamo v okviru projekta konS predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti. Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Projekt konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«.

 

nazaj