dp__.jpg

Okrogla miza za krepitev podpore mladim v lokalni skupnosti

datum: 27. 10. 2023

Včeraj je v atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto potekala okrogla miza z naslovom Lahko si poiščem podporo v organizaciji Društva Projekt Človek - Sprejemnega centra Novo mesto. Namenjena je bila izmenjavi izkušenj in praks svetovalnih delavcev in strokovnjakov iz različnih podpornih okolij, ter deljenja neposrednih izzivov mladih, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju.

 

Velikokrat rečemo, da na mladih svet stoji. Morda se premalo zavedamo, kakšen je ta svet in kako se mladi, v katere polagamo svoje upe, počutijo v njem. Vsi opažamo porast medvrstniškega nasilja, duševnih stisk, razvajenosti, nekemičnih in kemičnih zasvojenosti, hkrati pa številne pritiske na mlade z vseh strani in mnogokrat kot odgovor nanje odločbe, učno pomoč, nemoč in nekompetentnost staršev. Si v tem, na trenutke ponorelem svetu, mladi upajo poiskati podporo? Jo dobijo? Se bojijo stigme in je ne poiščejo? Ali znajo biti svetovalni delavci sočutni, a hkrati jasno postaviti mejo otrokom, mladostnikom in staršem? In nenazadnje, kako se v tem, na trenutke ponorelem svetu, znajdejo svetovalci? Si znajo mi poiskati podporo in ali jo tudi dobimo? 

 

Poleg strokovne delavke in družinske psihoterapevtke v Sprejemnem centru Novo mesto Društva Projekt Človek, svetovalnih delavk iz Srednje strojne šole Novo mesto in Dijaškega doma Novo mesto, ravnateljice Osnovne šole Raka, srednješolke Valentine in koordinatorice za preprečevanje nasilja iz Centra za socialno delo Novo mesto, se je na okrogli mizi predstavila tudi naša Pisarna lokalne blaginje. Ob tej priložnosti smo tako lahko vnovič poudarili zavezo k podpori mladim in jim neposredno predstavili številne mehanizme, ki so jim na voljo, ko pridejo v stik s kakšnim od izzivov, ki jih prinaša življenje. Na dogodku pa so lahko spregovorili tudi mladi (tudi iz vrst poslušalcev) in s svojo iskrenostjo izzvali navdušenje kljub bolečim osebnim temam, ki so se jih dotaknili. Okrogla miza se je zaključila s sklepom, da je delo z mladimi poslanstvo in da se vsi zavedamo odgovornosti, ki jo naše delo prinaša, da pa smo vsi s srcem pri njem, saj lahko le tako gradimo boljši svet.        

 

Avtor vodilne fotografije: Društvo Projekt Človek. 

Povezane novice

14. junij
srečanje organizacij v Novem mestu Prvo srečanje organizacij v Novem mestu

Prvo srečanje organizacij v Novem mestu

Včeraj je v okviru novo vzpostavljenega Sistema lokalne blaginje potekalo 1. srečanje nevladnih organizacij, društev ter javnih in zasebnih zavodov v Mestni občini Novo mesto. Dogodek je bil organiziran...

več >

01. junij
Pisarna lokalna blaginja - rezanje traku

Vrata odprla Pisarna lokalne blaginje

Župan Gregor Macedoni in podžupanja Sara Tomšič sta včeraj na Gubčevi ulici 15 v Novem mestu slavnostno odprla Pisarno lokalne blaginje, ki bo občankam in občanom na voljo za pomoč in svetovanje...

več >

nazaj