20230426_101502.jpg

Pred novomeško knjižnico položili venec ob državnem prazniku

datum: 26. 04. 2023

Ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, je podžupanja Sara Tomšič v imenu Mestne občine Novo mesto položila venec v spominski loži Knjižnice Mirana Jarca.

27. april je bil kot narodni praznik in dela prost dan uradno razglašen tri leta po koncu druge svetovne vojne, leta 1948. Kasneje je bil ukinjen, od leta 1968 pa dan upora proti okupatorju ponovno praznujemo tudi uradno.

Ozadje državnega praznika

Leta 1941 je ustanovljena Protiimperialistična fronta, kasneje preimenovana v Osvobodilno fronto, ki je po svojem nastanku predstavljala osrednjo, v Evropi z ničemer primerljivo, odporniško organizacijo oboroženega upora proti okupatorju. V boju proti okupatorju so posamezniki različnega izvora, starosti in izobrazbe vodili močno gibanje, kulturniško dejavnost, lastno šolsko dejavnost, notranje obveščanje, kjer so aktivno sodelovale tudi ženske. Čeprav položaj žensk v predvojni Jugoslaviji ni bil enak moškemu, so ženske v odporniškem gibanju bile aktivne, med drugim so se borile, oskrbovale ranjence, skrivale ubežnike.

nazaj