01_Razgledna_ploscad_Kapitelj_2022_Bazaarhitektura_doo_foto_Toma___Slak_Peter_Zunic_Fabjancic.jpg

Arhitekturni Festival Odprte hiše Slovenije vabi na razgledno ploščad Kapitelj

datum: 11. 04. 2023

Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije bo letos potekal med 14. in 16. aprilom po celotni državi. Festival odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih boste obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov. V Novem mestu si boste lahko v nedeljo, 16. aprila, ob 12.30 ogledali projekt razgledne ploščadi Kapitelj, delo arhitekturnega biroja Bazaarhitektura d.o.o.

Letošnji festival poteka pod naslovom »ZAVEZE ARHITEKTURE«. Ključno vprašanje, čemu je arhitektura zavezana, želi izpostaviti pomembne kompetence arhitekturne stroke ter moč arhitekture pri oblikovanju novih prostorskih, družbenih in ekonomskih modelov. Festival tako spodbuja bolj vključujočo razpravo o arhitekturi in krepi vlogo arhitekture kot nosilke pozitivnih sprememb pri reševanju pomembnih družbenih in okoljskih izzivov.

Program tridnevnega arhitekturnega festivala je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki na področju arhitekture in prostora:  doc. Vlatka Ljubanović, Gašper Skalar, Meta Kutin,  asist. Aleksander Vujovič, dr. Martina Malešič in Andrej Strehovec. Letos bo tako na ogled več kot 80 arhitekturnih projektov - med drugim odpiramo vrata zasebnih stanovanj in družinskih hiš, prenovljenih spomenikov stavbne kulturne dediščine, poslovnih in izobraževalnih prostorov, turističnih in gostinskih objektov. V program pa so organizatorji umestili tudi najbolj obiskane in nagrajene projekte lanskega festivala Odprte hiše Slovenije.

V Novem mestu si boste  obiskovalci lahko v nedeljo, 16. aprila, brezplačno ogledali projekt Razgledna ploščad Kapitelj, delo arhitekturnega biroja Bazaarhitektura d.o.o. Projekt obsega novo stopnišče, vmesne ploščadi in podeste v zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja v Novem mestu. Razgledna ploščad, do katere vodi 126 stopnic, se nahaja na nivoju zvonov ter ponuja razgled na vse štiri strani neba in čudovito panoramo na Novo mesto.

Ogledi stavb ponujajo obiskovalcem osebno izkušnjo v arhitekturi in razkrivajo zgodbe o procesu načrtovanja, izvajanja in uporabe stavb.  Obiskovalcem omogočijo pristen in oseben stik z arhitekturo ter jih tako nagovarjajo, da se zavzemajo za kakovostno načrtovan in oblikovan prostor, tako v zasebnem kot javnem življenju.

Celoten program letošnjega festivala je objavljen na spletni strani Odprte hiše Slovenije. Prijave na oglede in vodenja so obvezne in so že odprte.

Vljudno vabljeni, da vstopite v odlično slovensko arhitekturo!

Odprte hiše Slovenije so od marca 2023 partner projekta Open House Europe, ki povezuje 11 evropskih mest in državo Slovenijo v mrežo partnerjev s skupnimi cilji. Zavzemali se bodo za uvajanje sodelovalnih načinov izmenjave znanja, krepitev položaja arhitekturno kulturnih organizacij, spodbujanje izobraževanja o izjemnih primerih arhitekture in urbanih okolij, vključevanje občinstva in boljšo dostopnost kulture.

hise logotipi

 

nazaj