skupinska.jpg

Odkritje skulpture tulipan ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni

datum: 05. 04. 2023

Pred svetovnim dnem Parkinsonove bolezni se je danes, 5. aprila, širši javnosti z odkritjem skulpture tulipana predstavilo društvo Trepetlika. Njihove napore, da bi izbrisali stigmo bolnikov s pogosto degenerativno boleznijo, je pozdravila tudi podžupanja Sara Tomšič. Tulipan bo na ogled na ploščadi pri Rozmanovi ulici do konca aprila.

Skupna investicijska vrednost projekta je 2.668.732,54 EUR. Evropski sklad za regionalni razvoj
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz 
Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2.091.944,79 EUR.

Začetek projekta: december 2019
Zaključek projekta: september 2022

 

Na ploščadi pri spomeniku Pesem svobodi na Rozmanovi ulici je Društvo Trepetlika Enota Novo mesto z odkritjem skulpture TULIPAN, simbolom Parkinsonove bolezni, obeležilo  prihajajoči svetovni dan Parkinsonovi bolezni. Vodja enote Renata Zupančič Novak je spregovorila o simboliki in interakciji med bolnikom in skrbnikom. V nadaljevanju je predsednica društva Cvetka Pavlina Likar spregovorila o težavah in stigmi, s katerimi se oboleli srečujejo. Srečanje so nadaljevali v prijetnem okolju Trdinove čitalnice Študijske knjižnice Mirana Jarca, kjer sta imeli besedo priznani strokovnjakinji s področja Parkinsove bolezni; dipl. med. sestra Lidija Ocepek in Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrologije, obe zaposleni na Nevrološki kliniki UKC v Ljubljani.

Odkritje skulpture tulipan ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni

Skulpturo tulipan so  naredili člani Društva TREPETLIKA, Enota NOVO MESTO. S tulipanom želijo prikazati, kako pomembni so skrbniki v življenju Parkinsonove bolezni, hkrati pa opozorili na težave, s katerimi se oboleli in skrbniki soočajo, kajti bolezen je še vedno stigmatizirana. Tulipan bo stal na ploščadi  z namenom, da osvešča širšo javnost  o bolezni in  pritegne obolele s Parkinsonovo boleznijo ter njihove svojce iz naše občine, da se priključijo društvu.    

Predmet investicije je odprava socialne degradacije v območju operacije s premišljeno izpeljano celovito prostorsko in ekološko prenovo javnih odprtih površin.

Več o evropski kohezijski politiki v Sloveniji - www.eu-skladi.si

nazaj