DSC_2001.jpg

O oživljanju mestnih jeder z župani tujih mest

datum: 10. 02. 2023

Od ponedeljka do srede, od 6. do 8. februarja 2023, smo na Mestni občini Novo mesto gostili delegacije šestih tujih mest iz petih držav, ki so se udeležili mednarodne Konference županov 2023 v naši organizaciji. Predstavniki mest Bühl, Herceg Novi, Prijedor, Schkeuditz, Vilafranca del Penedès in Villefranche-sur-Saône so razpravljali na temo oživljanja in turizma mestnih jeder, naše mesto pa doživeli tudi skozi oči turistov.

Na Konferenci županov, ki se odvije vsaki dve leti in jo bo prihodnjič organiziralo mesto Schkeuditz, smo tokrat pozvali k razmisleku o oživljanju mestnih jeder in turizmu, ki lahko prav tako pripomore k revitalizaciji območij. Uspešno zgodbo prenovljenega Glavnega trga sta predstavila župan Gregor Macedoni in podžupan Urban Kramar, druga mesta so prav tako na lastnih primerih orisala svoje izzive na tem področju, zaključili pa so z diskusijo o morebitnih skupnih bodočih projektih.

DSC_1990

Štirinajstčlanska skupina predstavnikov mest iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Nemčije in Španije se je spoznala tudi s turističnim produktom Odprtih zidanic, udeležili so se vodenega ogleda po mestnem jedru in se povzpeli na razgledno ploščad na Kapitlju, druženje pa zaključili na koncertu Novomeškega simfoničnega orkestra.

20230207_130333

nazaj