DSC_5400.JPG

Pet dolenjskih občin s kakovostno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo

datum: 15. 06. 2022

Župan Gregor Macedoni in minister za okolje in prostor Uroš Brežan sta minuli ponedeljek na rotovžu ob zaključku projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske predstavila ključne pridobitve projekta, ki je preko 45.000 prebivalcem občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Straža in Šmarješke Toplice zagotovil zanesljivo in kakovostno vodooskrbo, s tem pa tudi konec prekuhavanja pitne vode. Zgrajenih je bilo skoraj 44 kilometrov cevovodov, štirje vodohrani, dve vodarni, šest prečrpališč in drugi pripadajoči objekti. Naložbo v vrednosti 27,9 milijona evrov z DDV je v višini 14,2 milijona sofinancirala Evropska unija iz Kohezijskega sklada, 2,5 milijona je prispevala država, preostanek pa sodelujoče občine.

DSC_5384

Gradbena dela so se začela septembra 2015 z gradnjo vodarn, končala pa so se septembra 2020 z zaključkom gradnje cevovodov in vodohranov. Gradbene aktivnosti na projektu so bile zaključene novembra 2021. Novi vodarni, t. j. čistilni napravi za pripravo pitne vode, sta bili zgrajeni na vodnem viru Jezero in Stopiče, hidravlično izboljšalo, rekonstruiralo in dogradilo se je cevovode v skupni dolžini več kot 43.000 metrov, zgrajeni so bili štirje vodohrani v Dolenji Straži, Škocjanu, Gorenji vasi in Dolnji Težki Vodi, vodohrana Kij in Gorenja Staža pa sta bila obnovljena. Obnovljeno je bilo tudi črpališče na vrtini Škocjan ter zgrajenih šest prečrpališč (Zloganje, Gorenja, Dolenja Straža, Škocjan, Gorenja vas in Dolnja Težka Voda).

S tem je bila zagotovljena boljša in varnejša oskrba s pitno vodo tako za sedanje kot za prihodnje generacije za več kot 45.000 prebivalcev na območju petih dolenjskih občin, s hidravličnimi izboljšavami in novogradnjo cevovodov s potrebnimi objekti pa zagotovljena ustrezna infrastruktura za oskrbo s pitno vodo. Celoten sistem je bil hidravlično izboljšan, pomembno zmanjšane so bile vodne izgube, zmanjšalo pa se je tudi število prebivalcev, ki so bili občasno izpostavljeni motni vodi.

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, »lahko zdaj z novimi oziroma prenovljenimi vodohrani v primeru kakšnega izrednega dogodka na črpališčih zagotavljamo tudi mnogo daljšo, skoraj 48-urno varno in zanesljivo vodooskrbo, medtem ko smo prej imeli to možnost le za nekaj ur.«

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je občinam in koordinatorju projekta Komunali Novo mesto čestital za uspešno zaključen projekt in ga označil za primer dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi in državo. Ob tem je dejal, da je v prihodnji finančni perspektivi 2021–2027, skupaj z načrtom za okrevanje in odpornost, za projekte odpadnih voda in vodooskrbe na voljo okoli 360 milijonov evrov.

DSC_5390

Naložbo sofinancirajo Evropska unija iz Kohezijskega sklada, Republika Slovenija, Mestna občina Novo mesto in občine Straža, Šentjernej, Škocjan in Šmarješke Toplice.

                                                                    Slika1

 

nazaj