IMG_6182.jpg

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

datum: 31. 03. 2020

Novi Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki je kot dodatni ukrep začel delovati 29. marca in določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno, lahko skupaj z drugimi prevetivnimi ukrepi še dodatno zmanjša verjetnost prenosa virusa. Razkuževane mora zagotoviti upravnik ali lastniki stanovanj.

Obvezno razkuževanje velja še posebej za:
- kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
- ograje v večstanovanjski stavbi,
- stikala za upravljanje in kabine dvigala,
- stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
-oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje pri razkuževanju uporabo 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita: npr. parfumirana Varikina, Šampionka Renče, ki je 4% raztopina natrijevega hipoklorita. Razredčino 0,1% raztopine dobimo tako, da zmešamo 250 ml te varikine in 9750 ml vode. Na ta način dobimo 10 litrov 0,1% raztopine. Količino raztopine, ki jo pripravimo prilagodimo potrebam (npr. za 1 liter 0,1 % raztopine je pri uporabi te varikine razmerje 25 ml varikine in 975 ml vode).

Oseba, ki izvaja dezinfekcijo, naj bo zaščitena z zaščitno haljo, zaščitnimi rokavicami in masko ter z zaščito za oči. Upošteva naj vsa opozorila proizvajalca glede zaščite sebe in drugih ter primernost sredstva za materiale na katere ga bo nanašala.

Priporoča se nanašanje z razpršilko (razen na stikala, te naj se prebriše) in pustimo, da se posuši. Ves čas naj se zagotavlja maksimalno možno zračenje, ki ga lahko dosežemo v prostoru, kjer se razkuževanje izvaja.

Ker se koronavirus prenaša kapljično in tudi preko onesnaženih površin, lahko tak ukrep še dodatno zmanjša možnost okužbe. Seveda pa moramo še vedno upoštevati vse ostale ukrepe za preprečevanje okužbe, kot so naslednji preventivni ukrepi:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.
  • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • V dvigalu se vozimo posamično oziroma ljudje, ki živijo skupaj; ne približujemo se osebam na stopnišču na manj kot 1,5 m razdalje.

Ker razkuževanje samo za nekaj časa odstrani povzročitelje bolezni, se prav tako svetuje upoštevanje preventivnih ukrepov za vzdrževanje dvigal in stopnišč, dostopnih na naslednji povezavi.

 

ukom_mz_obvezno_razkuzevanje_vecstanovanjskih_stavb.pdf

nazaj