zemljevid_3.jpg

Odkrijte lepote mesta in okolice z novo karto kolesarskih, pohodniških in pešpoti

datum: 04. 02. 2020

Ljubiteljem kolesarstva, pešačenja, teka in pohodništva sta na voljo nova turistična zemljevida, ki vključujeta pešpoti in kolesarske poti po najznamenitejših delih Novega mesta in daljše kolesarske poti in pohodniške trase Dolenjske. Zemljevida vključujeta tudi QR kode, ki uporabnikom omogoča dostop do sledi posamezne poti, ki jo lahko uporabi direktno na telefonu ali drugi navigacijski napravi.

zemljevid 2

Pešpoti vodijo po vseh najznamenitejših predelih Novega mesta, vključno z mestnim jedrom in obema mestnima gozdovoma Portoval in Ragov log, pa vse do Prečne. Trase so različnih dolžin, od najkrajše s 3,7 km ter najdaljšo, ki meri 14,5 km. Zemljevid vsebuje tudi 11,5 km dolgo tekaško traso, ki smo jo poimenovali Novomeška razgledna tekaška pot. Na hrbtni strani so vse poti na kratko opisane, izpostavljene so osnovne informacije poti, kot je dolžina poti in čas hoje, vsakemu opisu pa je dodana fotografija, ki nekako opredeljuje posamezno traso ter grafični prerez trase. Na zemljevidu so označene vse za turista in obiskovalca pomembne informacije, vključuje še krajši predstavitveni tekst o Novemu mestu ter informacijo o sistemu za izposojo koles GoNm.

zemljevid

Kolesarska in pohodniška karta pa je namenjena tistim, ki jih zanima pohodništvo ter kolesarjenje po daljših trasah. Obsega območje Novega mesta in večji del Dolenjske. Na zahodu do Žužemberka, vzhodu do Kostanjevice na Krki, severu do Šentruperta ter na jugu do Gorjancev. Na zemljevidu je vrisano 13 kolesarskih poti, prevoznih z različnimi tipi koles. Posebej so označene še štiri, tudi med domačini priljubljene pohodne poti; Machova Pot, Po slakovi poti, Peš na Trško goro, Skozi gozd na Trdinov vrh in vsem pohodnikom znana Trdinova pot. Na hrbtni strani zemljevida so kratki opisi s fotografijo posameznih poti, tem pa so dodane še osnovne informacije o poti, kot je težavnost poti, višinska razlika, dolžina poti, čas vožnje ter navedba tip kolesa, ki je priporočljiv za konkretno pot. Opis posamezne poti dopolnjuje še grafični prerez poteka poti.

Zemljevida sta na voljo v Turistično informacijskem centru Novo mesto.

nazaj